Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Как се почистват почернели сребърни бижута

OFFNews 21 февруари 2022 в 17:22 1108 0

Потъмняването на сребърните аксесоари е свързано с окисляване. Една от причините е, ако има висока влажност в помещението, където се съхранява бижуто. Друга причина е сярата, която присъства в някои лекарства, както и просто в околната среда.

Някои аксесоари не са изработени изцяло от чисто сребро, което предизвиква по-бързо потъмняване. В сравнение с тях, сребърните бижута с естествени камъни издържат много по-дълго заради високото качество на материалите.

Специалисти от онлайн магазин Capino съветват внимателно да почиствате сребърните обеци, гривни, пръстени или колиета, за да се върне оригиналният цвят и блясък. Обърнете внимание и на това дали в декорацията има камъни, емайл или деликатен седеф – обичайните методи често не се препоръчват за тях.

Почистване на сребърни бижута у дома

Италианските сребърни бижута са едни от най-качествените, но дори и при тях понякога се налага почистване. Ето няколко лесни начина как да направите това у дома:

  • газирани напитки – един от най-лесните начини за почистване е с добре познатата газирана напитка. Изсипете течността в съд, като малка тенджера, потопете аксесоара и варете 10 минути, след което изплакнете под течаща вода и подсушете с мека кърпа;
  • амоняк – този ароматен алкохол може да бъде полезен не само в медицината, но и да помогне за възстановяването на белотата на сребърните продукти. Ако разредите амоняк с вода и избършете пръстена, колието, гривната или обеците с този състав, тогава цялата чернилка ще изчезне и ще се завърне оригиналният блясък;
  • лимон – лимонената киселина може да почисти умерените петна. Използвайте закупен прах, разреден във вода, или прясно изцеден лимонов сок. Поставете аксесоара в контейнер с приготвената смес и оставете известно време, след това изплакнете обилно с течаща вода и избършете с мека кърпа;
  • сода – можете да използвате сода, разредена с минимално количество вода. Получената каша трябва внимателно да се разтрие върху накита, а след това да се изплакне с преварена вода и да се избърше.

Тези методи за почистване са подходящи за дамски, мъжки и дори детски комплекти бижута, като в същото време са напълно безвредни за здравето.

Възможно ли е да почистите среброто с камъни?

Има камъни, които лесно понасят почти всяка манипулация, а има и такива, които могат да се срутят дори от паста за зъби. Когато почиствате такива бижута, е важно да обърнете внимание на вида камък и веществата, които могат да се нанасят върху него. Повечето накити за жени са изработени от фини материали, които не позволяват агресивно почистване, затова трябва да бъдете много внимателни да не ги съсипете.

Перлите се почистват с мека, памучна кърпа или такава от кадифе. Сапфирите и рубините пък от своя страна се третират само с хладка вода и течен сапун. Изумрудите са камък, който изисква повече внимание – избягвайте ултразвук, спирт, сапунена вода и всяко друго изброено, което ще наруши целостта на камъка. Третират се само със студена вода и мека кърпа без власинки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!