Измислената "Агенция за борба с имигрантите" е сред най-уважаваните институции у нас

OFFNews 02 август 2016 в 19:28 8047 5

В социологически експеримент на „Галъп интернешънъл болкан“ четири пети от българите изразяват мнение за дейността на несъществуваща институция – Агенцията за борба с имигрантите, а положителните оценки от 42% я правят една от най-одобряваните институции у нас.

Сондажът е част от собствена изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“ и е проведен между 14 и 19 юли сред 1605 респонденти чрез стандартизирано телефонно интервю.

За да се провери афинитетът към „здрава ръка“, на респондентите е зададен контролен въпрос за дейността на несъществуваща агенция – Агенция за борба с имигрантите.

Общата картина издава объркване – равни дялове на положителни и отрицателни оценки. Процентите са съвсем близки – 42% от запитаните одобряват, а 41% - не. Малък е делът на хората, които са отговорили, че не могат да дадат оценка – едва 17%.

Това допълнително доказва, че мигрантската вълна предизвиква огромно напрежение в масовото съзнание и лесна подкрепа за всякакви мерки срещу нея, коментират социолозите от „Галъп интернешънъл болкан“.

Другите данни от сондажа: половината от българите смятат, че законопроекти като този за борба с тероризма по-скоро помагат, но чувствителен дял от една трета от запитаните намира преди всичко посегателство върху нашите права.

56% избират твърдението, че подобни закони по-скоро са полезни за предотвратяване на тероризма.

32% обаче споделят мнението, че подобни закони по-скоро ограничават правата на гражданите.

Не е малък и делът на хората, които все още не са запознати с този закон и не могат да определят коя от опциите е по-близка до тяхното мнение.

Дял от близо една трета заявяващи, че такива закони най-вече вредят на права, показва немалка степен на критичност. Това се потвърждава и в отговорите по друг експериментален въпрос: 62% избират опцията „няма значение дали осъдените за престъпления са много или малко, важно е да се спазват правата на хората“.

36% пък казват „дори и да бъдат частично ограничени някои права на хората, важното е да има повече осъдени за престъпления“.

През юни в редовно месечно изследване на „Галъп интернешънъл болкан“ е проверено отношението към носенето на бурки в България.

"Обществото категорично подкрепя забраната за носене на забрадките, закриващи лицето. 6% от хората не смятат, че носенето на бурки трябва да бъде забранено. Това са най-вече хората от турски и ромски произход и привържениците на партия ДПС. В същото изследване през юни респондентите бяха запитани дали са съгласни турските граждани да бъдат допускани в страната без визи. Подобно на предходния въпрос и тук несъгласието доминира, макар не толкова критично - 68% са против, а 16% - за" - коментират социолозите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29217

5

Лопе де Вега

03.08 2016 в 07:57

Това е по-скоро проучване на доверчивостта на матриала. Всеки може да ни излъже, стига да поиска. Нищо не се е променило от времето, когато подобрявахме отношенията си с държавата Нубия и се опитвахме да намалим съдържанието на водород във водата на язовир "Искър".

Поздрав!

29585

4

Izalina

02.08 2016 в 23:47

Хипотетичната партия на Трифонов, несъществуващата Агенция за борба с имигрантите,... следващият сондаж очаквам да включва въпрос за дипломатическите ни отношения с пембените човечета от Алфа Кентавър.
Верно ни обърнаха на хамстери във въртележка вече.

Одобрявам. Преброяване на тъпите българи. Трагедия!

13924

2

ScrewIslam

02.08 2016 в 21:30

хахаххахахаха! Много добра идея да правиш допитване за несъществуваща държавна агенция! Поздравления за социолозите! Голяма част от тях не заслужават уважение, но тази идея ме изненада приятно.

А резултатът показва две неща:
- голяма част от респондентите смятат, че има нужда от такава агенция и я одобряват;
- респондентите одобряват високо единствената държавна агенция, която наистина не върши нищо. :)

Вероятно, ако имаше такава агенция, т.е. ако трябваше реално да върши нещо, щеше по-скоро да симулира дейност като мнозинството от държавните институции.

Единствената държавна институция, която доказано вършеше работа, беше тази за лечение на деца в чужбина. Оная гадина Москов я разби - не само заради циклофренията, а и заради лошотията си. Не можа да понесе, че има интелигентни и мотивирани хора, които вършат работа за болни деца. И го правят ефективно и ефикасно, за разлика от цялата държавна машина начело с наглия игнорант, Б.Борисов.

 
X

Подкастът на OFFNews