Иван Иванов очаква писмо от ЕК за обвиненията на премиера към КЕВР

OFFNews 09 януари 2022 в 12:23 4109 2

За 22 години никой не е отправял обвинение, че КЕВР саботира правителството. Нещата, които бяха казани, могат да се дължат или на ниско ниво на информираност, или на високо ниво на некомпетентност в материята. Но това не може да бъде оправдание на българския премиер – когато не е некомпетентен, би трябвало да потърси съвет и да бъде по-сдържан в изказванията си...Лозунгът нулева толерантност към корупцията е хубав, но трябва и нулева толеранстност към некомпетентността. 

Това заяви дългогодишният председател на КЕВР Иван Иванов по БНР. КЕВР обяви решението си за увеличение на цената на тока от 1 януари в първия ден от встъпване в длъжност на новото правителство. Цените бяха замразени за три месеца с решение на НС. 

Обвиненията, които бяха отправени към Комисията, са до такава степен неоснователни, че в първия момент се стъписах, затова изчаках няколко седмици, преди да отговоря в медиите. ... Европейската комисия е информирана за това от неправителствени организации, свързани с българската енергетика", каза още Иванов. 

Той подчерта, че КЕВР функционира независимо от изпълнителната власт и изказването на премиера Петков е в грубо нарушение на този принцип на независимост: "Премиерът трябва да спазва закона и да уважава независимостта на регулатора, а не да смята, че КЕВР трябва да съгласува предварително решенията си с правителството. Това не е правено, откакто аз съм председател на КЕВР. Най-голямото постижение на този екип на КЕВР е независимостта, която беше отстоявана през целия този период, и която сега брутално ръководителите на правителството се стремят да смачкат. Очаквам писмо от ЕК, в което те да коментират тези действия на премиера и на част от политиците в България, защото това е връщане назад", заяви Иванов. 

По думите му "не може премиерът да заявява, че КЕВР не си върши добре работата": "Ако има някакви нарушения в Комисията, премиерът има възможността да сезира ДАНС и ако тя не открие никакви нарушения, аз съм готов като председател на КЕВР да заведа дело за клевета".

"Ние успяхме с чисто регулаторни мерки, без нито един лев от бюджета, да сведем увеличението на цената на тока от 64% на 11,5%. Обясних на служебния премиер как то може изобщо да не се усети, ако се намали ДДС от 20 на 10%", коментира Иванов. 

Вярвам, че правителството ще изпълни заявката да определи нов председател на КЕВР до края на януари. Но аз останах начело на комисията след изтичането на мандата, защото законът ме задължава. "Нека премиерът и управляващите да си изпълнят желанието за нов състав на КЕВР, за да разберат, че не КЕВР е причина за проблемите в енергетиката", категоричен бе Иван Иванов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

1

dolivo

09.01 2022 в 12:47

с толкова народ несвикнал на свободни пазарни цени, КЕВР според мен беше буфера дето да зададе неудобния въпрос и да обере критиките, след което да се намести както трябва според правителството.

Мое мнение , но яз смятам, че най-голямата им компетентност е в тънки манипулиране на общественото мнение, за добро или лошо.

със социалисти в коалицията, не знам дали ще можем да отлепим внезапно лепенката на регулираните цени, но нещо трябва да се направи, колкото и да е непопулярно.

гледам с интерес.