Протестиращи от Банско блокират главен път Е79

OFFNews Последна промяна на 17 февруари 2015 в 07:59 1592 6

Протестиращи от Банско блокират главен път Е79

Протестите за изграждане на втора кабинкова линия в Банско и разширяване на ски пътищата в Пирин се пренасят на главен път Е79, съобщи БНР.

Местното население и представителите на туристическия бизнес в Банско вече няколко пъти излизаха на протест на входа на курортния град и бяха подкрепени от жители на Разлог, селата в района и председателката на парламента Цецка Цачева от ГЕРБ.

Протестиращите настояват в най-кратки срокове правителството да узакони исканата промяна за отпадане на забранителните режими в настоящия план за управление на Национален парк "Пирин", което да направи възможно изграждането на допълнителни спортни съоръжения в ски зоната над града. За такава възможност преди две години се произнесе Висшият екологичен експертен съвет към екоминистерството. Местната управа на Банско поиска от министерството на околната среда да прецени възможността ски зоната над Добринище, чиито съоръжения са на 30 години, също да бъде отдадена на концесия.

Междувременно стана ясно, че срокът на междуведомствената комисия, която бе създадена с решение на МС, за преглед на концесионния договор с "Юлен", се удължава до края на месеца.

Протестът за развитие на ски курорта е насрочен за 17.30 часа на пътен възел Симитли и се очаква да бъде подкрепен от повечето общини в областта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.02 2015 в 15:39

без нови лифтове и съпръжения туризма ни е обречен на провал и това е ясно на всеки който скоро си е правил труда да се качи през зимата в планината и да види изнервените физиономии на всички туристи

17.02 2015 в 12:08

Ако станат войводите и видят какво искат наследниците им, ще ги гръмнат.

17.02 2015 в 11:41

Davidoff, и аз искам Банско да се модернизира, но протестът им изобщо не е насочен в тази насока, а по-скоро в насока 'ненаяден чорбаджия' и 'селска разсипия'.
Проблемът на Банско да стане европейски курорт не произтича от липсата на лифт, а от алчността, липсата на иновативност и никаквия контрол. Там зимата е като на селски сбор. Една с една сграда няма да си прилича, няма контрол. Нека ограничат леговия капацитет драстично и тогава тези протестиращи ще имат поминък.
Не само управляващите, но и хората част от едно общество, трябва да разберат,че лесните решения не са дългосрочни решения. Изсичането на гори, бетонирането на плажове...досега не е помогнало на бедния българин, няма и да му помогне.

17.02 2015 в 11:06

Когато планинският терен е държавен /ничий/ имам точно толкова право да искам лифт и всякакъв тип инфраструктура, колкото някой има право да иска дървета и девствена територия.

Когато детската градина е държавна /ничия/, имам точно толкова право да пращам детето си така както аз преценя, примерно НЕваксинирано, колкото някой има право да иска детето му да не бъде заразявано.

Или го разбираш, или.... айде у гората

17.02 2015 в 11:03

хорицата ще протестират докато не се направи нещо в посока развитие и модернизиране на градчето им. Банско има голям потенциал да се превърне в топ ски дестинация,ама нещо все спъва процеса и като гледам на банскалии им е писнало да слушат празни приказки..нужни са действия

17.02 2015 в 08:21

#неселинаядохтебе