Искат затваряне на приюта в Кърджали заради издевателства над кучетата

OFFNews Последна промяна на 30 август 2016 в 11:14 7773 1

За по-малко от три дни над 10 000 души се включиха в онлайн протест на Фондация „Четири лапи“ с искане за затваряне на приюта за безстопанствени кучета в Кърджали и разследване на служителите му за престъпления спрямо животни.

С подписа си в специално създадения сайт, всеки изпраща имейл до премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на Български ветеринарен съюз д-р Трифон Цветков. Повод за протеста са поредни снимки в медиите, документирали жестоко отношение към настанените в кучета в приюта.

„Въпреки сигналите за издевателства над животни, високата смъртност и системните нарушения в така наречения приют за безстопанствени кучета в гр. Кърджали, Областната дирекция по безопастност на храните, Районна прокуратура и Община Кърджали отказват да извършат обективна проверка и да прекратят дейността му. Това не може да продължава повече,“ се казва в писмото.

Исканията на протеста са за незабавно затваряне на приюта, разследване на дейността на служителите му, отнемане на лекарските права на ветеринарния лекар, извършващ кастрациите и редовни проверки на всички приюти, за които има сигнали за системни нарушения на българското законодателство.

Бездействието на всички институции въпреки категоричните данни за нарушения и дори престъпления е скандално, според директора на „Четири лапи“ за България д-р Марина Иванова: „Два пъти лично съм била на проверки с инспектори от Областна дирекция на безопасност на храните, и двата пъти бяха констатирани едни и същи груби нарушения – смъртността е изключително висока, настанените животни не се лекуват и се оставят да умрат, хигиената е на средновековно ниво. Ветеринарният лекар извърши кастрация пред нас и мога отговорно да заявя, че след това, което видях, би трябвало да му бъдат отнети лекарските права. Въпреки че нарушенията бяха описани в констативен протокол, от агенцията по храните се уплашиха да издадат нещо повече от предписание.“

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови