И възрастта, и вноските за пенсия ще се увеличат. Неизбежно е

Ивайло Анев 22 март 2015 в 10:14 7867 12

Снимка БГНЕС/Петко Налбантов

Вицепремиерът Ивайло Калфин

Неминуемо ще се върви към повишаване на пенсионната възраст и увеличаване на вноските за пенсия, но това ще става бавно и при пълен консенсус между социалните партньори. Това заяви вицепремиерът Ивайло Калфин, цитиран от БНР.

До края на месеца ще има готов проет за пенсионна реформа. Предстоят консултации със социалните партньори по над 30-те предложения и публичното им обсъждане.

„Проектът съдържа над 30 предложения, чиято цел е да стабилизират пенсионната система и да я направят независима", коментира Калфин. 

Работещите в трета категория труд трябва да се пенсионират на 65 години, ще се търсят възможности и за ранно пенсиониране.

Ивайло Калфин посочи, че през 2014 година средната възраст на хората, които са излезли в пенсия, е 57 години и 4 месеца и тя е твърде ниска.

Според социалния министър ако запазим сегашната пенсионна система, при настоящата демографска картина, след десет-петнайсет години действително обричаме хората на съвсем мизерни пенсии.

„Очевидно е, че промени трябва да има, защото пенсионната система е един баланс, в който освен счетоводство и финанси има и справедливост“, заяви социалният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!