Калфин: Чакаха ни оставка и катастрофа, ако заемът не беше гласуван

OFFNews 03 март 2015 в 16:30 4649 7

Снимка БГНЕС

Ако парламентът не беше одобрил споразумението за новия дълг, държавата щеше да бъде изправена пред финансова катастрофа. Това заяви пред БНР вицепремиерът Ивайло Калфин, който е на посещение в Брюксел.

Без гласувания заем оставката на правителството бе неизбежна, а след май щеше да настъпи катастрофа в държавата - в подобна ситуация трябваше да спрем плащанията и обслужването на дълга, уточни вицепремиерът.

Калфин е на мнение, че проблемите около приемането на дълга са създадени изкуствено.

Ще припомня, че през декември, когато беше приет бюджетът за 2015 година, в него пише - издаване на дълг тази година до 8,1 милиарда лева, от които 6,9 милиарда е външен дълг и държавни гаранции с таван до 3 милиарда лева допълнително. Защо тогава някой не го постави този въпрос? - коментира той пред БНР.

Калфин каза, че се е опитвал да убеди колегите си от АБВ в необходимостта от одобряване на банковото споразумение.

Има различия в мнението. Действително аз се опитах да защитя тези аргументи на политическите форуми в АБВ и не можах. Разбира се, ако АБВ беше гласувало "против", имаше основания да бъде разгледано участието въобще в коалицията. Аз няма как да съм министър, без АБВ да е част от коалицията, уточни вицепремиерът.

Калфин обяви, че до средата на март в България ще пристигне мисия на ЕК, която ще се срещне с управителя на БНБ, след като миналата седмица бе представен критичен доклад на комисията за работата на банката около кризата с КТБ.

Не знам и не съм чул от Иван Искров да излизат предложения за законодателни промени. Според мен би трябвало да има много упреци, и поне аз имам, към работата в целия случай с КТБ, включително и за начина, по който до този момент се разпореждаха с активите на тази банка, заяви вицепремиерът.

Според мен не толкова в законодателството, колкото в прилагането му, е проблемът с БНБ. Ангажиментите, които ще поемем, не трябва да бъдат само голи обещания, че повече няма да правим така, а действително да има някакви факти, допълни той.

ЕК много добре разбира, че законът за БНБ не дава възможност за смяна на управителя на централната банка преди изтичане на неговия мандат. В никакъв случай не биха подкрепили промяна в закона, за да може това да се случи. Неприятно е, че няма подуправител по банковия надзор. Не очаквам никой да ни стимулира да променим закона, за да променим по-рано ръководството на банката, независимостта на централните банки е принципен въпрос, посочи вицепремиерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови