Калфин: Чакаха ни оставка и катастрофа, ако заемът не беше гласуван

OFFNews Последна промяна на 03 март 2015 в 16:30 3971 7

Снимка БГНЕС

Ако парламентът не беше одобрил споразумението за новия дълг, държавата щеше да бъде изправена пред финансова катастрофа. Това заяви пред БНР вицепремиерът Ивайло Калфин, който е на посещение в Брюксел.

Без гласувания заем оставката на правителството бе неизбежна, а след май щеше да настъпи катастрофа в държавата - в подобна ситуация трябваше да спрем плащанията и обслужването на дълга, уточни вицепремиерът.

Калфин е на мнение, че проблемите около приемането на дълга са създадени изкуствено.

Ще припомня, че през декември, когато беше приет бюджетът за 2015 година, в него пише - издаване на дълг тази година до 8,1 милиарда лева, от които 6,9 милиарда е външен дълг и държавни гаранции с таван до 3 милиарда лева допълнително. Защо тогава някой не го постави този въпрос? - коментира той пред БНР.

Калфин каза, че се е опитвал да убеди колегите си от АБВ в необходимостта от одобряване на банковото споразумение.

Има различия в мнението. Действително аз се опитах да защитя тези аргументи на политическите форуми в АБВ и не можах. Разбира се, ако АБВ беше гласувало "против", имаше основания да бъде разгледано участието въобще в коалицията. Аз няма как да съм министър, без АБВ да е част от коалицията, уточни вицепремиерът.

Калфин обяви, че до средата на март в България ще пристигне мисия на ЕК, която ще се срещне с управителя на БНБ, след като миналата седмица бе представен критичен доклад на комисията за работата на банката около кризата с КТБ.

Не знам и не съм чул от Иван Искров да излизат предложения за законодателни промени. Според мен би трябвало да има много упреци, и поне аз имам, към работата в целия случай с КТБ, включително и за начина, по който до този момент се разпореждаха с активите на тази банка, заяви вицепремиерът.

Според мен не толкова в законодателството, колкото в прилагането му, е проблемът с БНБ. Ангажиментите, които ще поемем, не трябва да бъдат само голи обещания, че повече няма да правим така, а действително да има някакви факти, допълни той.

ЕК много добре разбира, че законът за БНБ не дава възможност за смяна на управителя на централната банка преди изтичане на неговия мандат. В никакъв случай не биха подкрепили промяна в закона, за да може това да се случи. Неприятно е, че няма подуправител по банковия надзор. Не очаквам никой да ни стимулира да променим закона, за да променим по-рано ръководството на банката, независимостта на централните банки е принципен въпрос, посочи вицепремиерът.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.03 2015 в 10:04

Добре, че взехте парите, иначе нямаше да спя спокойно.
Мошеници!

04.03 2015 в 00:51

И каква точно катастрофа ни очакваше, като има закон за бюджета? Както ще има и през 2016 и през 2017.
И защо числата не излизаха (в посока на по-голям заем от нужното)?
Законът за БНБ може да се промени и Искров да бъде изхвърлен.
Разбира се ЕК и особенно ЕЦБ ще пищят, но това не е толкова важно. Независимостта на централните банки е просто средство за избягване на злоупотреби и политически натиск. Когато обаче стане средство за злоупотреби и политическо вмешателство, спокойно може да бъде пренебрегната.
Идеята за разделението на властите (както и много други идеи, като тази за правата на човека, свещеността на договорите и т.н.) е човешки конструкт, а не закон божи.

03.03 2015 в 21:37

http://www.faktor.bg/novini/balgariya/38937-muravey-radev-kam-iskrov-ivane-prechish-idi-si.html ИВАНЕ, ПРЕЧИШ,ИДИ СИ!

03.03 2015 в 21:12

Иван Искров е дебил!Кой ли не му поиска оставката?И той- все едно си говорят на някаква седянка.В нормалните държави,това не може да се случи.Ето защо е нужна промяна на закона,г-н Калфин.....защото не сме нормални.И сме дали безгранични пълномощия на идиоти като Искров,като Цацаров и др.

03.03 2015 в 20:55

Те рашистите у нас точно към това се стремят. И руснаците пак да дойдат да ни освобождават...

03.03 2015 в 20:18

Само празни приказки. Нали щяхте да наемете независима фирма от чужбина да разследва ктб, нали Горанов призна че от 12-те милиарда 2 били за вече платен дълг и пак го гласувахте във същия размер вместо да му искате оставка за доказана некомпетентност.

03.03 2015 в 17:15

И как тая катастрофа се появи от НИЩОТО, 2 месеца след приемането на бюджета?