Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Калфин и Митов сa с прекъснати здравноосигурителни права

OFFNews 17 март 2015 в 21:53 4850 2

Снимка БГНЕС

Вицепремиерът Ивайло Калфин и външният министър Даниел Митов са с прекъснати здравноосигурителни права и в момента не могат да се лекуват по линия на здравната каса, разкри проверка на вестник "Труд".

Двамата не са подали заявление до НАП, както изисква член 40б от Закона за здравното осигуряване - за да уведомят, че вноските им са превеждани в друга държава от ЕС. Само така приходната агенция не отчита задължения за периода, в който са се осигурявали зад граница. Ивайло Калфин беше евродепутат в периода 2009-2014 година, а през 2012 г. Даниел Митов бе назначен за постоянен представител в Брюксел на Националния демократически институт на САЩ.

„Проверката на здравоосигурителния статус се извършва по законов принцип, независимо за кои граждани става дума. А узнаването за осигуряването им в друга държава от ЕС става, след като получим уведомление от съответния човек“, коментират пред "Труд" от НАП. Ако осигуреният подаде нужния документ, коригирането на неизрядния му статус става за минути.

„Имам прекъсване, докато бях в Европейския парламент“, коментира вицепремиерът Калфин и обясни, че като евдродепутат многократно е проверявал как да се осигурява.

„Сега този въпрос, също и за пенсионните осигуровки, стои за доста хора. Проучвам как да се промени законодателството“, обясни Калфин.

„Министър Митов ще внесе в първия възможен момент, щом е в България, необходимото заявление до НАП“, каза Бетина Жотева, говорител на външното министерство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews