Хора с увреждания поискаха от МЗ предложения за законодателни промени

OFFNews 22 юли 2014 в 14:39 1589 0

Здравното министерство се бави с изготвянето на мерките по Международната конвенция за правата на хората с увреждания. Това обявиха организации на хора с увреждания на среща в Разлог.

Международната конвенция за правата на хората с увреждания беше ратифицирана още в началото на 2012 година.

Здравното министерство обаче все още не е предоставило за обсъждане конкретна рамка за дейностите, които ще бъдат развивани за изпълнението на конвенцията – свързани със здравеопазването, хабилитацията и рехабилитацията на хората с увреждания, съобщи zdrave.net.

Това забавяне поставя под съмнение въвеждането на промени в националното законодателство за гарантиране на правото на достъп до тези услуги на хората с увреждания, посочиха организациите на хората с увреждания.

Те обясниха, че до края на годината трябва да бъде изпълнен планът за привеждане на нормативната уредба на България в съответствие с разпоредбите на конвенцията.

Родители на деца с увреждания посочиха и това, че срещат големи затруднения при подготовката на медицинските документи на децата им пред Експертните комисии за педагогическа оценка за специфични образователни потребности.

До момента 10 000 деца са преминали през комисията и са получили необходимата оценка, но броят на децата, които се нуждаят от такава са много повече.

Проблем е и това, че в експертните комисии към регионалните инспекторати по образование трябва да участват и лекари, но все по-малко медици имат желание да участват. Особено голям е проблемът при децата, които се нуждаят от оценка на психиатър и клиничен психолог, тъй като техният брой е малък и са ситуирани само в големите градове.

Подобен е проблемът и за децата с астма, диабет, бъбречни заболявания и др. Родителите често са принудени да пътуват до друг град и съответно да отсъстват от работа, за да набавят необходимите за децата им документи.

Затова експертите от Министерството на образованието предлагат лекарите да бъдат стимулирани да участват в комисиите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови