Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Главният мюфтия обеща да пази България от радикален ислям

OFFNews 28 март 2016 в 15:59 3118 7

Главният мюфтия обеща да пази България от радикален ислям

Главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи заяви, че работата с мюсюлманите в България трябва да продължи, така че да не се допускат "радикално мислещи елементи". Това стана по време на конференцията "Мюсюлманско изповедание 2016-2021" в София.

"Ние като мюсюлмани сме длъжни да покажем реалното лице на исляма, а това е, че ние като мюсюлмани, последователи на тази религия не желаем лошо на никого", Хаджи. Той посочи, че за мюсюлманите от най-голямо значение е този мир и разбирателство, което е било векове наред в България да продължи и нещо повече, това да бъде предадено на другите страни, тъй като може да се възползват от нашия опит.

"Аз винаги съм заявявал, че България има, с какво да се гордее", каза още той, цитиран от БГНЕС.

Главният мюфтия допълни, че трябва да се направи всичко възможно, за да продължи работата с мюсюлманите в страната, за да не се допускат в страната радикално мислещи елементи, защото това е вреда за цялото общество и за мюсюлманите.

"От друга страна ние като български граждани и мюсюлмани, изповядващи ислямската религия ще продължим да отстояваме това, което ни се предлага по конституция и законодателството в България. Относно въпроса за изграждане на втора джамия в столицата, Хаджи посочи, че този въпрос е бил вече многократно поставян. "Мюсюлманите, които са в София-единствената джамия в града Баня баши, не е достатъчна. Вие сте свидетели, че всеки петък голяма част, може би по-голямата част от молещите се изпълняват молитвата си на тротоара, което е крайно неудобно и крайно неприятно. Така че ако се намерят далновидни политици, да решат този въпрос, ще бъде добре за всички”, подчерта главният мюфтия. Според него джамиите се определят от това доколко са необходими спрямо броя на мюсюлманите.

Относно месчита в кв. "Люлин", Хаджи посочи, че той е законен и има регистрация. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!