Главният мюфтия взимал пари от забранена саудитска фондация

OFFNews 25 март 2016 в 17:02 5109 8

Главният мюфтия взимал пари от забранена саудитска фондация

Снимка Господари на ефира

Главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи е взимал пари от забранената у нас фондация "Ал Уакф ал Ислями". Това показва репортаж на "Господари на ефира", в който са цитирани и конкретни документи. Фондацията е свързана с 13-те имами от Пазарджик, които бяха предадени на съд в Пазарджик. 

За дарението потвърждава главният секретар на Мюфтийството Ахмед Ахмедов. Той не отрича, че Главно мюфтийство е сътрудничило със забранената саудитска фондация. От Мюфтийството обаче обясняват, че двата документа не са налични в архива, което означава, че вероятно са фалшиви. 

Случаят се отнася до мюсюлманското училище в село Сърница. Мауфак Ахмед Ал Асад, който е управител на фондацията, през 2005 година отдавна под наем сградата на мюсюлманското училище в Сърница на Главно мюфтийство. От своя страна Мюфтийството изпраща до фондацията учебната програма на училището за корекции.

От документите става ясно също, че представители на Мюфтийството са били на посещение в Саудитска Арабия. В писмо до фондацията от Мюфтийството благодарят за усилията, които тя полага, за да достига до мюсюлманите в България така че вярващите да достигат до "праведната доктрина и да се учат на правата си религия". 

Две писма, подписани лично от главния мюфтия, показват, че той е получил от Муафак сумата от 2000 долара, предназначена за купуването на автомобил за нуждите на училищата към Мюфтийството и още 2000 долара без да се упоменава за какво да бъдат използвани.  

Връзките на Кралство Саудитска Арабия, където традиционно проповядваната религия е салафизмът - крайно консервативно течение на исляма, прозират и в случая с молитвения дом в ж.к. "Люлин". Пред OFFNews районният мюфтия на София Мустафа Избищали потвърди, че служител на посолството в София е сред редовните посетители на петъчните проповеди. Служителите на саудитското дипломатическо представителство у нас, които са наели офиси в столичния хотел "Маринела", са предприели стъпки по намирането на терен за построяване на посолство на Саудитска Арабия у нас.  

В края на 2015 година посочи Саудитска Арабия като поддръжник на религиозния радикализъм. Германският вицеканцлер Зигмар Габриел настоя Саудитска Арабия да спре да поддържа религиозен радикализъм, а сред някои законодатели в Берлин расте загрижеността относно финансирането на радикални джамии от страната, която е най-голям в света износител на петрол.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови