Главният мюфтия взимал пари от забранена саудитска фондация

OFFNews Последна промяна на 25 март 2016 в 17:02 4473 8

Главният мюфтия взимал пари от забранена саудитска фондация

Снимка Господари на ефира

Главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджи е взимал пари от забранената у нас фондация "Ал Уакф ал Ислями". Това показва репортаж на "Господари на ефира", в който са цитирани и конкретни документи. Фондацията е свързана с 13-те имами от Пазарджик, които бяха предадени на съд в Пазарджик. 

За дарението потвърждава главният секретар на Мюфтийството Ахмед Ахмедов. Той не отрича, че Главно мюфтийство е сътрудничило със забранената саудитска фондация. От Мюфтийството обаче обясняват, че двата документа не са налични в архива, което означава, че вероятно са фалшиви. 

Случаят се отнася до мюсюлманското училище в село Сърница. Мауфак Ахмед Ал Асад, който е управител на фондацията, през 2005 година отдавна под наем сградата на мюсюлманското училище в Сърница на Главно мюфтийство. От своя страна Мюфтийството изпраща до фондацията учебната програма на училището за корекции.

От документите става ясно също, че представители на Мюфтийството са били на посещение в Саудитска Арабия. В писмо до фондацията от Мюфтийството благодарят за усилията, които тя полага, за да достига до мюсюлманите в България така че вярващите да достигат до "праведната доктрина и да се учат на правата си религия". 

Две писма, подписани лично от главния мюфтия, показват, че той е получил от Муафак сумата от 2000 долара, предназначена за купуването на автомобил за нуждите на училищата към Мюфтийството и още 2000 долара без да се упоменава за какво да бъдат използвани.  

Връзките на Кралство Саудитска Арабия, където традиционно проповядваната религия е салафизмът - крайно консервативно течение на исляма, прозират и в случая с молитвения дом в ж.к. "Люлин". Пред OFFNews районният мюфтия на София Мустафа Избищали потвърди, че служител на посолството в София е сред редовните посетители на петъчните проповеди. Служителите на саудитското дипломатическо представителство у нас, които са наели офиси в столичния хотел "Маринела", са предприели стъпки по намирането на терен за построяване на посолство на Саудитска Арабия у нас.  

В края на 2015 година посочи Саудитска Арабия като поддръжник на религиозния радикализъм. Германският вицеканцлер Зигмар Габриел настоя Саудитска Арабия да спре да поддържа религиозен радикализъм, а сред някои законодатели в Берлин расте загрижеността относно финансирането на радикални джамии от страната, която е най-голям в света износител на петрол.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.03 2016 в 22:02

Доро утро!Исляма е в джихад и всичките му форми ще отидат към радикализъм ,просто им трябва време,а е въпрос на време дали ще го имат!Виждал съм хора от всякакви религии ,но всички приемат другите с изключение на ислямистите!И най-мирният мюсюлманин ,тихичко се радва ,когато загиват друговерци,такава е религията им лицемерна,наркоманска,извратена!Всяка религия под фанатизъм е извратена ,но само те искат да натрапят своето на всички!

25.03 2016 в 19:31

Либерални западни меки китки,кво стана сега с вашите камъни по вашата глава ;)!!!

25.03 2016 в 19:01

Muncho!!!!!
Ти си рязан манаф, човек...

25.03 2016 в 18:26

Ислямофобска истерия и лов на вещици в расистката кочина.

25.03 2016 в 18:06

Ислямизмът се обявява за фашистка идеология и точка.

25.03 2016 в 17:45

Всеки българин-с чифте,
и със АТВ!

Je suis #DinkoValev

25.03 2016 в 17:32

Ами то само слепите не видяха и глухите не чуха,че сауди уахабизъм не превзема ислямско вярващите в България.Още от времето на ДПС управлението,чрез пари от Саудиарабия,започна"Великото настъпление-реконквиста"в Родопите.Отец Боян Саръев/бивш помак/направи чудеса от храброст,да покръсти стотици сънародници в християнството.ДПС,които винаги са имали пряк контрол върху Мюфтийството,се съюзиха с Дявола,само и само да върнат"в правия"път,разколебаните.В Сърница,напр.Или в Стара Планина.
Помните ли ТВ репортажи от тези региони!?На въпрос към българо-мохамедани-"Като какъв се самоопределяш?"-неизменният отговор беше:"Като турчин"-"А турски знаеш ли?-Не......"
Също с пари от странните тогава салафитски и уахабитски фондации,в сърцето на Родопа Планина,се издигна "паметник",на най-големият ислямски"покръстител" през 16-17в.Тогавашното ЦС на ДПС,присъстваше в целият си блясък на освещаването.Човек,избил хиляди българи,поне двойно пратил в робство и ....покръстил още толкова....в Исляма.

25.03 2016 в 17:29

Само се опитват да им очернят името. Тия са чисти като сълза. Накрая ще се окаже, че нашето Мюфтийство е дало тези пари на "Ал Уакани Ислями" за да строят там училища и болници.