ГКПП Кулата затворен за неопределено време, блокади поне още седмица

OFFNews 08 февруари 2016 в 07:29 4073 2

Гръцки фермери отново блокират границата днес

Гранично-пропускателен пункт Кулата се затваря за товарни автомобили за неопределено време, заради стачката в Гърция, съобщи "Гранична полиция".

Пунктът беше затворен вчера, към 17.30.

Днес се очакват блокади и на други пропускателните пунктове по границата с Гърция, след като протестиращите заради планираното увеличаване на осигуровките фермери отказаха да преговарят с правителството за реформата в социалното осигуряване, съобщава БНР.

Очаква се Илинден-Ексохи да бъде блокиран отново след 10.00 часа тази сутрин.

Проблеми по границата с южната ни съседка вероятно ще има поне още седмица.

Докато премиерът Ципрас е на посещение в Техеран, откъдето се надява да издейства възобновяване на вноса на ирански петрол на изгодни цени, фермерите отново блокираха за часове основната магистрала от Солун за Южна Гърция. Пътят за и от Пелопонес също се оказа преграден за дълго време. Част от протестиращите се събраха в Никея, край Лариса, и взеха единодушно решение да разширят и удължат времетраенето на блокадите, докато правителството не изпълни исканията им. Освен отмяна на плановете за драстично покачване на социалните осигуровки, те поискаха същото и за данъчните увеличения от края на миналата година. Исканията на фермерите не спряха до тук. Те поискаха освобождаване от всякакво облагане на дизела и на 12 хиляди евро от годишните си доходи плюс премахване на ДДС върху оборудването си. В същото време те отхвърлиха предложението за преговори с аграрния министър Вангелис Апостолу, които трябваше да се състоят утре в парламента. Вместо това, фермерите ще се преместят тракторите си на площад „Синтагма“, докато не бъдат изпълнени исканията им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови