Гимназиите с испански са фаворит на седмокласниците в София

Александра Маркарян Последна промяна на 11 юли 2019 в 12:29 12645 0

Снимка Александра Маркарян

164-та испанска гимназия е най-желаното училище в София за прием след седми клас. Най-голям брой ученици - 2101 - са кандидатствали там за паралелката с първи чужд език испански и втори - английски.

Езикът на Сервантес тази година излиза много напред в предпочитанията на седмокласниците - първите три най-желани профила от учениците са с изучаване на испански език. На второ място е 22 СЕУ "Г. С. Раковски" с английски и испански - там са кандидатствали 2085 ученици. Трето по брой желания е 32-ро училище "Св. Климент Охридски" с английски и испански - 1992 ученици.

Това сочат резултатите от приема на седмокласници, обявени днес на пресконференция на Регионалното управление на образованието към МОН в София-град.

На четвърто място по брой кандидати е 9-та Френска гимназия с френски и английски език.

На пето място е Втора английска езикова гимназия - с английски и немски. Да чуаст там желание са заявили 1921 деца.

При професионалните гимназии най-желаното училище е Националната търговско-банкова гимназия, специалност "Банково дело" с английски. Пожелали са я 1389 кандидат-гимназисти.

И тази година най-високият бал в столицата е за Софийската математическа гимназия (СМГ). Там минималният бал (на последния приет ученик) е 490,500 точки

Как изглежда тази година класацията според бала

1. Софийска математическа гимназия "Паисий Хилендарски" (СМГ)

2. 91. Немска езикова гимназия "Проф. К. Гълъбов"

3. 73 СУ "Владислав Граматик" (Втора немска)

4. ТУЕС към Технически университет - София

5. 164. Испанска езикова гимназия "Мигел де Сервантес"

6. Първа английска езикова гимназия

7. Втора английска езикова гимназия "Томас Джеферсън"

8. 9-та френска езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин"

9. 22-ро СЕУ "Г. С. Раковски"

10. 35 СЕУ "Добри Войников"

9869 са подали заявление за първо класиране в София град, 1081 от явилите се не са подали такова, но предстои приемът в училищата към Министерствата на културата (напр. Националната гимназия за древни езици и култури; тези по изкуствата), в спортните, в тези към земеделското министерство, както и в частните гимназии.

Тази година след първо класиране са били закрити 4 профилирани и 11 професионални паралелки, обяви началникът на РУО Ваня Кастрева.

Свободните места за второ класиране са 684.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови