Quantcast

Седмокласник от СМГ скри теста си по математика за гимназиите: работата му е анулирана, квесторите - наказани

Проверката разпореди министър Вълчев след сигнал от OFFNews за непредадена работа, която се води изгубена. А в този случай ученикът би получил не 0, а максималния брой точки

Александра Маркарян Последна промяна на 11 юли 2019 в 13:48 57984 22

Седмокласник от Софийската математическа гимназия е скрил теста си по математика от изпита за гимназиите, подписал се е пред квесторите, че го е предал, а по-късно един от родителите го е върнал в СМГ. Работата му е анулирана, а квесторите са дисциплинарно наказани. За случая разказа началничката на Регионалното управление на образованието към МОН в София град Ваня Кастрева в отговор на въпрос от OFFNews на днешна пресконференция по повод изнесеното първо класиране.

Медията ни получи сигнал за случилото се в деня след изпита - 19 юни - и сезира министъра на образованието и науката. Красимир Вълчев разпореди проверка. Днес дойде и публичното потвърждение на информацията от контролния орган за училищата в София - РУО - София-град.

Момчето се явява на националното външно оценяване по математика в СМГ, където е учило досега. След събирането на работите от всички ученици става ясно, че една липсва. От гимназията се обаждат на представители на фирмата, която поддържа видеонаблюдението и гледат записите. В стаята с въпросния ученик се вижда ясно как той слага в раницата си големия кафяв плик. Той съдържа: отговорите на първата част от теста, запечатани отделно в голям бял плик; малкия бял плик с идентификационната бланка и отговорите от втората част.

OFFNews реагира веднага със сигнал до министъра, защото по информацията ни първоначално работата се е водела изгубена. А при изгубена работа ученикът получава максималния брой точки от изпита. При изнесена от него и компрометирана - както се е случило - тя се анулира.

Работата е върната от един от родителите на момчето и е била анулирана. Тоест то е получило нула точки по математика и може да се бори за класиране само с точките си по български език и литература.

Според сигнала, който получихме, двамата квестори в стаята са се подписали, че са получили работата - което би потвърдило версията за изгубване. Днес Кастрева категорично отрече това да е вярно. Заяви, че те са дисциплинарно наказани, защото са позволили момчето да се разпише, че е предало работата си, но увери, че те не са се разписали, че са я приели. Попитахме как е възможно да не я получат и да му позволят да се подпише, че я е предало. Отговорът ѝ беше, че записите показват, че в този момент е станала суматоха - няколко деца станали, за да предадат работите си - и квесторите може би не са разбрали, че една от тях липсва.

Какво е наказанието на двамата учители Кастрева не можа да уточни.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22092

22

Стефан

16.07 2019 в 03:41

Питащият, ти сигурен ли си, че не си от структура, която се занимава с плашене на независими медии?
Понеже за ПОРЕДЕН път, някакви хора се опитват да НАРЕЖДАТ на този вестник, какво и как да пише.
Пичаго, а ако взема да се оплача в прокуратурата? Тя рязко ще реагира, не се съмнявай. Понеже при тях избори.

А аз, гражданинът този и този, имам право да се оплача от очевиден натиск срещу някой си вестник.

1993

21

Kirkegor

15.07 2019 в 10:09

Премествате фокуса от едно очевидно нарушение на правилата по време на изпит към маловажна интерпретация на автора на публикацията, която изнася нелицеприятни факти. В случая е замесено не само едно дете, попаднало в центъра на нелепата ситуация, а и поне още едно дете, пряко или косвено засегнато от инцидента. Фаворизирането на първото дете би ощетило другото дете, което по право заема неговото място поради дисквалификация на първото.

1900

20

Питащ

14.07 2019 в 14:47

До Kirkegor,
Коментарът ми беше по повод заглавието и първата част от статията, където фактологията е от тип "ЕЖК". Начинът на поднасяне от автора на статията, вменява вина и умисъл в действията на ученика.
След като симпатизирате на детето прочетете още веднъж края на статията. Удовлетворяват ли Ви отговорите на неудобните въпроси относно действията на квесторите?
Ако е вярно написаното излиза, че целия изпит в тази стая е бил компрометиран, след като "е станала суматоха - няколко деца станали, за да предадат работите си"

1993

19

Kirkegor

14.07 2019 в 13:12

До Питащ

Ооо, алфавълкът (или алфавълчицата) от глутницата на амбразурата си показаха зъбите. Добре, че хората сме повече от вълците.
И директно на въпроса: вие съгласен ли сте място в класирането да бъде заето незаслужено от дисквалифициран участник? Изпитвам симпатия към детето, но това са уроците на живота, политика на протекционизъм в случая повече би му навредила.

1931

17

me

13.07 2019 в 23:22

Offnews, бихте ли ми казали защо изтрихте вчерашното ми мнение? С какво то нарушаваше правилата Ви? Защо оставяте мнения, които обиждат едно дете?

22092

16

Стефан

13.07 2019 в 22:58

Да, нещо такова.
Па и "топ", "даун", прочее идиотски думи ... Не може да говори свързано на български, но нещо иска.

2016

15

Щом е топ състезател, значи умее да работи под стрес. Или това е поредната отработена схема за мамене по състезания, която тук не е сработила, защото за квесторите топ състезателят е бил непознат.

22092

14

Стефан

13.07 2019 в 18:52

А вие искате да хвърлите срещу него човек, който не успява да се пребори дори с човешките критерии за допуск до тая работа. Какво и как ще бори нататък?
Това е адска работа. Години денонощна, съсипваща, невидима работа. Животът – в руини. На края – нищо. Съсипия, мизерия, водка, ковчег. Сам не мога да се оплача, на мене ми провървя след мене да остане някво число в справочниците по физика, и някви технологии. Но на почти никой друг от колегите от моето поколение, нито на очевидно по-умни от мене.
Моето поколение, все още се възпитаваше по книжката за Робинзон Крузо. Където пише как от нищото да създадеш свят. Вие очевидно сте от поколението хари потър. Което не прави нищо, а седи, и чака чудо. Та, да повторя. Оставете на мира детето си, то едва ли може да се опази самО от вашата лудница.

22092

13

Стефан

13.07 2019 в 18:50

Случайно прочетох какво съм написал одеве, и внезапно разбрах всичко.
Госпожа, вече вярвам, че сте майка на някое от въпросните деца. Затова – безплатен съвет. Оставете детето си да живее собствения си живот, а не да стане инструмент на вашите пропаднали амбиции.
Аргументите:
Никой няма работа в математическа гимназия, ако не смята да свърже живота си с някоя от тежките природни науки. Физика, биология, филателия, по думите на не по-малко известният от мене колега Нилс Бор. Или с математиката, в краен случай, но тя не е наука, а отделна психиатрия. Човек може да влезе там по втория начин, към каквото се стремите вие. Но вече няма да успее да се измъкне жив.
Проблемът не е само в тежестта на ученето през следващите десетина – петнайсет години. А в противостоящата страна. Когато човек се занимава с това – срещу него стои Мирозданието. Което никак не ще да показва тайните си, и е мълчаливо и равнодушно. На него не можеш да платиш, нито да се помолиш да пусне детето ти. ТО е нечовешко.