Гергов предприема нов поход към овладяването на Пловдивския панаир

OFFNews 08 декември 2022 в 10:05 2798 1

Гергов

Снимка БСП

Георги Гергов

Бизнесменът Георги Гергов прави нов опит за овладяване на Пловдивския панаир с промяна в капитала на "Пълдин туринвест", където е съакционер с община Пловдив.

Бившият лидер на БСП в града под тепетата е отправил нова покана за общо събрание на акционерите със същия вече отхвърлен дневен ред - приемането на Варна като акционер с акциите й от панаира. Този път изискването по закон за 30-дневен срок е спазен, като събранието е насрочено за 9 януари.

Това се случва, докато все още върви делото за предходното общо събрание.

"Очевидно през това време Гергов ще насрочва колкото си иска събрания, докато получи желаните от него 79%", коментира общинският съветник от "Демократична България" в Пловдив Веселина Александрова във фейсбук.

Процедурата предвижда кметът Здравко Димитров, като има предвид предходното решение на общинарите отпреди две седмици, да предложи за гласуване същото решение от 24 ноември.

"Ако кметът няма достатъчно смелост и отново ни изпрати проект с многоточия, то съветниците трябва да покажат смелост вместо него и да опазят панаира. Въпросът дори не е политико-идеологически, а същностен - за всеки от нас", изтъква Александрова.

Ако схемата на Гергов сработи, "Пълдин туринвест", което е акционер в панаира, ще се сдобие с малко под 80% от него, а държавата ще остане с едва 20 процента и ще изгуби контрол. Дружеството пък ще се сдобие с правото да взема еднолични решения за съдбата на Пловдивския панаир.

В края на ноември кметът Здравко Димитров заведе в Окръжния съд в града иск срещу "Пълдин туринвест" заради решението за увеличаване на капитала му, взето на извънредно събрание на акционерите му на 24 ноември. 

На 1 декември съветниците от ДБ настояват градоначалникът да поиска отвод на съдия-докладчика по делото Александър Стойчев заради предишната му обвързаност с казуса. Стойчев се оттегля във вторник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

1

dolivo

08.12 2022 в 11:06

ако имаше държава защитаваща интереса на гражданите, щеше да го опляска този набързо с нормативни актове.

Само ДБ показва желание и консистентна политика за оздравяване на насаденото безхаберие.

Другия вариант е, да се обяви капитулация на държавата, да го оставят да го вземе Гергов, и да се надяваме, че напорист частник ще развие бизнеса и плаща данъци. Но надали.