Ген. Владимиров за тънкостите да охраняваш папа Франциск

OFFNews Последна промяна на 05 май 2019 в 17:37 2037 0

Папамобилът е съвременен приемник на древния церемониален стол, на който са били носени римските папи, когато излизали след хората. Столът е носен от 12 мъже, символизиращи броя на апостолите – по шестима от двете страни. Тази традиция продължава до 1978 г., когато се появява първият папамобил. Неговата марка е „Линкълн Континентал”, използва се за първи път в САЩ, а във Ватикана има цял автопарк от коли, предназначени за различни поводи.

Бившият ръководител на НСО ген. Димитър Владимиров, охранявал папа Йоан Павел II при посещението му в София преди 17 години, коментира в студиото на „120 минути” мерките за сигурност по време на обиколката на папа Франциск из столичните улици.

По думите му, личната охрана на Негово Светешейство се състои от 25 души, а вътрешния кръг са служители на Швейцарската гвардия. Ген. Димитър Владимиров си спомня, че автомобилът на папа Йоан Павел II е бил брониран, за разлика от този на Франциск. Мерките за сигурност по пътя на Негово Светейшество из столичните улици са изключителни. Личната охрана на папа Франциск е преминала точно 10 минути преди да започне гастрола му, за да огледа трасето. Преди да започне обиколката му, полицията е задържала мъж заради притежание на пластмасов пистолет.

„Охраната реагира съобразно обстановката, когато има контакт с хората е много важно да се реагира. Важно е хората са се проверяват щателно на изградените КПП-та. Еднакво опасни са и позитивно настроените хора, и негативно настроените, защото от прекалено позитивни хора също може да се получи нараняване”, каза ген. Владимиров.

Експертът по сигурност обясни, че личната му охрана преценява кой гражданин може да контактува с Негово Светейшество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови