Ген. Михов: Външни сили искат да обезоръжат българската армия

ОFFNews 06 май 2015 в 21:52 9788 17

Ген. Михо Михов.
Ген. Михо Михов.

"През юни месец правителството ще бъде изправено пред решение, което може да бъде конституционно нарушение. Член девети в Конституцията гласи, че въоръжените сили са гарант на суверенитета. Кой има право днес да наруши Конституцията на България, като продаде или преотстъпи въздушния ни суверенитет".

Това заяви председателят на комисията по отбрана към парламента ген. Михо Михов пред ТВ7.

Според него до трудната ситуация - страната ни да няма техника, с която да пази небето си, се е стигнало след бездействието на няколко поредни правителства.

Той бе категоричен, че трябва да се потърси решение, при което български пилоти да пазят въздушните граници, както и че очаква Конституционният съд да се самосезира, ако се стигне до ситуация, в която правителството предостави това право на чужди въздушни сили.

„При предишното правителство на ГЕРБ се говореше за седемстотин милиона долара, необходими за закупуването на нов тип многоцелеви изтребител. Някой се уплаши, някой започна да атакува това предложение. Аз имам чувството, че външни фактори искат напълно да обезкървят българската армия, да я обезоръжат. Това ще се получи по отношение на руските оръжия, които са добри. Нямам никакви съмнения, че и в момента, ако трябва да спасим „Ер полисинг“, ние трябва да търсим или МИГ-21 или МИГ-29 и съюзни държави, които могат да ни помогнат - като Полша и Румъния, но с наши български пилоти“, посочи ген. Михов. 

Ген. Михов определи като неработеща тезата за това, че като член на НАТО и ЕС, България не се нуждае от силна армия. Според него ако страната ни иска да бъде пълноправен член на Алианса и да е в състояние да гарантира сигурността си, то трябва да си осигури поетапна модернизация на всички видове войски.

„Наличието на военна мощ, на боеспособност във въоръжените ни сили надеждно осигурява охраната и отбраната на въздушните, морските и сухопътните ни  територии“, посочи в заключение той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!