Фрийдъм хаус: България продължава да се бори с политическата корупция

Страната ни е дадена за пример измежду държави като Индия и Бразилия

OFFNews 03 март 2021 в 15:38 3084 0

България продължава да се бори с политическата корупция и организираната престъпност. Докато медийният сектор остава плуралистичен, концентрацията на собственост е нарастващ проблем. Журналистите срещат заплахи или насилие по време на работата си.

Това се казва в новия годишен доклад на "Фрийдъм хаус", цитиран от БГНЕС. Според него етническите малцинства, особено ромите, са изправени пред дискриминация. "Въпреки недостига на финансиране и други пречки, групите на гражданското общество бяха активни и влиятелни”, се посочва още там.

Демокрацията демонстрира своята приспособимост при уникалните ограничения в света, засегнат от COVID-19. В това отношение България е дадена като пример измежду страни като Индия и Бразилия, в които хората са продължили да изразяват недоволство по теми, вариращи от корупцията и системното неравенство до неправилно справяне със здравната криза, давайки на своите лидери да разберат, че желанието за демократично управление няма да бъде лесно потушено.

“Фрийдъм Хаус” оценява демокрацията и свободата в 210 страни и територии в своя годишен доклад „Freedom in the World“.

Свободата в света се оценява всяка година от екип от вътрешни и външни анализатори и експертни съветници от академични, мозъчните тръстове и общностите за правата на човека. Докладът за 2021 г. включва над 125 анализатори и близо 40 съветници. Анализаторите оценяват държавите и териториите въз основа на условията и събитията в техните граници през периода на наблюдение.

България се нарежда в категорията "свободни държави", като събира 78 точки от 100 възможни по отношение на достъпа на хората до политически права и граждански свободи.

Това е леко отстъпление в сравнение с миналата година, когато има 80 от 100 възможни точки.

По отношение на политическите права страната ни има 33 точки (в сравнение с 40 м.г.), а в областта на обществените свободи – 45 (в сравнение с предишните 60) точки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!