Фондация "Българска памет" отново събира младежи от диаспората ни

OFFNews Последна промяна на 20 март 2017 в 13:08 3250 0

Снимка Фондация Българска Памет

Панорама

През 2017 г. фондация "Българска памет" отбелязва 10 години от своето създаване.

През годините знаковият проект „Силна национална идентичност – силна европейска идентичност“ учи младите хора да живеят в мир и сътрудничество, споделяйки общи европейски ценности. Юбилейното XX издание на семинара е с увеличен мащаб.

Участниците в проекта (200 на брой) са младежи от историческата ни диаспора в Украйна, Молдова, Сърбия, Република Македония и България. Поради големия интерес на млади хора за първа година ще се присъединят и участници от Румъния, Албания и Гърция. Те са добре запознати с дейността на фондацията и са изразили желание да станат част от проектите ѝ за евроинтеграция и създаване на мрежа от приятелства.

XX издание на семинара ще бъде посветено на „България 2017 – 10 години част от Европейския съюз, период на предизвикателства, възможности и научени уроци“ и ще се проведе от 10 до 14 април 2017 г. във Варна.
През годините в инициативата са участвали над 5000 учащи. И в това издание младите посланици на европейската идея ще имат възможността да дискутират теми, свързани с предизвикателствата и възможностите пред Европейския съюз, опита на България като страна-членка на ЕС и ролята на младите хора в предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС през 2018г.

Семинарът се съфинансира от Фондация "Българска памет" (основен спонсор), Представителството на Европейската комисия в България и Община Варна.

На мащабната инициатива, посветена на 10 години от членството на страната ни в ЕС, ще присъстват посланици, представители на европейските институции и местната власт, неправителствения сектор, бизнеса и медиите. Официален език е българският.

Младите участници ще проведат множество срещи и дискусии на тема: „България в ЕС – 10 години в голямото европейско семейство“, „Кирилицата – азбука на разщирението в ЕС“, „Разширяване на ЕС и европейската перспектива пред страните от Източното партньорство“. В рамките на пет дни участниците ще се включат в различни интерактивни сесии, ролеви игри, дискусии и лекции.

 

Лекция и поздравления към участниците

Семинарът е част от програмата на „Варна – европейска младежка столица. InnoWave2017“ , като в тази връзка са планирани различни инициативи на открито:

 - Изобразяване на мотото на ЕС – „Единство в многообразието“ от представители на различните общности, които ще вземат участие в семинара.
 - Флашмоб „Българско хоро“, по време на който младежите от България, Украйна, Молдова, Сърбия, Република Македония, Румъния, Албания и Гърция ще се обединят заедно, като изиграят голямо, българско хоро.
 - Небето над Варна ще бъде нашарено от пъстроцветни балони с логото на Фондация Българска Памет и InnoWave2017, които участниците ще пуснат във въздуха.

Игри по време на предишни семинари

Гости на официалното откриване на 11 април в „Гранд хотел Варна“, ще бъдат посланиците на Молдова и Украйна, кметът на Варна и др.