Филип Златанов осъден на 3,5 години затвор заради тефтерчето

Юлиан Христов Последна промяна на 03 април 2014 в 11:33 7461 8

Филип Златанов отказа коментар след заседанието.

Софийският градски съд осъди на три години и шест месеца лишаване от свобода бившия шеф на комисията за предотвратяване на конфликт на интереси (КПУКИ) Филип Златанов.

Ефективната присъда бе произнесена тази сутрин от съдия Андрей Ангелов.

Златанов беше признат за виновен за това, че е укрил сигнал за конфликт на интереси срещу президента Росен Плевнелиев. Освен, че това не било оповестено от Комисията, по-късно бил скрит и фактът, че производството по сигнала е прекратено, без по него да има произнасяне по същество.

Информацията за този случай излезе наяве през юли 2013 година, когато прокуратурата показа части от тефтерчето. По случая с президента Златанов си е записал в него "Реш. за прекратяване на Плевнелиев - другата седмица", "Росен Плевнелиев - сигналът е прекратен, да не се качва в интернет", "Чака се, по-натам в рубрика "Прекратени", къси мотиви без заглавие". 

Когато скандалът с тефтерчето гръмна, държавният глава отговори, че не е запознат с решението на Комисията и поиска всичко, което е свързано със случая да бъде оповестено публично.

Сигналът срещу Плевнелиев е свързан с това, че като министър на регионалното развитие и благоустройството в кабинета на ГЕРБ все още е бил управител на търговско дружество. Въпреки, че Комисията не открила подобни данни в Търговския регистър, преписката по случая била укрита и обществото не било информирано. 

Веднага след оповестяването на случая от президенството реагираха с позиция, от която става ясно, че прекратяването на производството вреди на репутацията на президента.

Според съдия Андрей Ангелов това е довело до уронване името на КПУКИ и до спад в доверието в нея. 

Вторият случай, по който Златанов беше признат за виновен, е свързан отново с "Дондуков" 2. КПУКИ установила конфликт на интереси при Димана Ранкова, съветник на Плевнелиев. Решението обаче не било сведено до знанието на Ранкова, като по този начин тя била лишена от правото си да обжалва решението по съдебен ред.    

Сигналът срещу Ранкова е подаден от шефа на Комисията по финансов надзор Стоян Мавродиев, където тя е била заместник. Според Мавродиев Ранкова е в конфликт на интереси, тъй като се възползвала от поста си при президента, за да прави реклама на частни дружества. 

Филип Златанов беше осъден по бързата процедура, след като той се отказа от разпита на свидетели и експерти по делото. В рамките на два дена в съда бяха изчетени протоколите с показанията на 35 свидетели в рамките на досъдебното производство. 

Присъдата може да се обжалва в 14-дневен срок.

След заседанието Златанов отказа коментар пред журналистите в съда. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.04 2014 в 19:36

Май революцията в Украйна ще се прехвърли в Русия

03.04 2014 в 19:31

До Професор Балкански

Е ти пък как можа?!?!?
В Тикваландия нема такива!Там всички са честни и почтени!

Тоя сигурно е някоя скрита “червена лимонка“, но Боко Белото го разкри!:)))))


П.С. Чух, че Сретан се готвел да намине към България тия дни!

03.04 2014 в 18:38

Тоя не беше ли некъф гербераст?

03.04 2014 в 13:56

Краси, а ти си дебил в действие.

03.04 2014 в 12:18

Тоталитарна държава в действие, а уж тези времена бяха отминали.
Жалко за България.

03.04 2014 в 12:13

И понеже не става дума за присъда, а за политическо преследване, присъдата е до края на мандата на това правителство.

03.04 2014 в 11:53

... ммммммм ... за укриване на сигнал срещу президента Росен Плевнелиев

... и от целото тифтер, ей тва се "доказа"... безпристрастно... ей на, честен кръст!

... хахахахахахахахахахаха

03.04 2014 в 11:46

Ха, е как така прокуратурата иска условна присъда, въпросния тулуп се признава за виновен и въпреки отва го осъждат ефективно? Що ми се струва, че това ще бъде основния мотив да се отмени присъдата при обжалването.