Председателят на КФН отказа разпит по делото срещу Брендо

Юлиан Христов 02 февруари 2013 в 11:06 4270 6

Стоян Мавродиев  Снимка: БГНЕС
Стоян Мавродиев Снимка: БГНЕС

Председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Стоян Мавродиев отказа да свидетелства по делото срещу Евелин Банев-Брендо. 

Мавродиев, който стартира политическата си кариера през 2009 година кано финансов консултант в ГЕРБ, беше призован от прокуратурата като свидетел. Той трябва да бъде разпитан в качеството му на бивш съдържател на фирма, занимавала се с регистрация на офшорни дружества и продажба на вече регистрирани дружества. 

Мавродиев беше призован за заседанието по делото срещу "кокаиновия крал" Брендо на 30 януари, но представи болничен лист, с което на практика не позволи да бъде разпитан. Прокуратурата държи на свидетелските му показания за това той трябва да бъде разпитан на 14 февруари, за когато делото беше насрочено. От държавното обвинение обаче не конкретизират каква е връзката на Мавродиев с дейността на Брендо по прането на пари. 

Името на Стоян Мавродиев беше произнесено в съдебната зала, но нито прокуратурата, нито адвокатите потвърдиха дали става въпрос за председателя на КФН или друго лице. Ден след заседанието по делото пред OFFNews адвокатът на Банев Ина Лулчева обясни, че не знае кой е призованият от прокуратурата свидетел с посоченото име. Според нея било непонятно призоваването му от държавното обвинение и какво той трябва да докаже в полза на обвинителната теза. В същото време в съдебна зала наблюдаващият прокурор Мариана Станкова не мотивира искането си за призоваването на Мавродиев. Аргументите, които тя посочи, са формални - “във връзка с предмета на доказване”.

Мистерията около това име беше решена след изказване на Мавродиев във "Фокус" от петък вечерта, с което той признава, че е призован. Според сайта "Дневник" обаче, първоначално той настоял името му да бъде свалено от публикация във връзка с делото срещу Брендо. 

Пред "Фокус" Мавродиев заявява, че за него призоваването му в съда било необяснимо. "Странно е призоваването ми по дело, което няма нито пряка, нито косвена връзка с мен, в най-широк смисъл", коментира той.

„Ако намерението на прокуратурата е да ме призове като свидетел, ще спазя своя водещ принцип да съдействам и помагам на правосъдната система, в полза на държавата, за чийто интерес винаги съм работил. Но категорично възразявам срещу всякакви медийни спекулации, които замесват името и личността ми, както и досегашната ми дейност, с това дело", коментира още Мавродиев.

Според обвинителния акт Евелин Банев е изпрал два милиона евро, за които се твърди, че е превел чрез банковата сметка на бащата на Константин Дишлиев, собственик на фирма "Прайвит файнънс юнион", убит през май 2005 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови