Съдът отмени поръчка от тефтерчето на Филип Златанов

Димова и Александров от КЗК не са в конфликт на интереси

Владимир Йончев 30 януари 2014 в 15:31 6926 0

Пресконференцията, на която Прокуратурата показа тефтерчето на Филип Златанов

Върховният административен съд отмени абсурдното решение на КПУКИ, с което се твърдеше, че двама от членовете на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) са в конфликт на интереси.

"Престъплението" на Елена Димова и Александър Александров се състоеше в това, че са чели лекции, докато са в комисията.

Делото стана пример за политическа поръчка, която лъсна съвсем след като прокуратурата публикува тефтерчето на уволнения и разследван за злоупотреби Филип Златанов. Имената им фигурираха в тефтерчето на Златанов с политически поръчки, а срещу тях беше отбелязано, че трябва да се действа "незабавно".

Златанов наистина е действал незабавно - делото срещу Александров и Димова беше образувано на 11 септември 2012 г. и само за 2 седмици решението беше взето. Скоростта беше твърде необичайна за КПУКИ (Комисия за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси), която често бе критикувана, че бави преписки по 6 и повече месеца.

Ако решението на Златанов и КПУКИ, че Димова и Александров са в конфликт на интереси, бе останало в сила, те трябваше да напуснат постовете си в КЗК.

Двамата са неудобни с това, че често подписват "с особено мнение" решенията на Комисията.

Днес Върховният административен съд публикува окончателното решение на казуса. В него се казва, че преподавателската дейност е позволена съгласно закона и няма никакви основания да се смята, че може да представлява конфликт на интереси.

Съдът подчертава, че за четене на лекции не е нужно да се иска съгласието на когото и да било, тъй като това е разрешено в закона.

Казусът стана много интересен и с това, че десетки публични личности са били лектори и преподаватели, докато са работили в държавни органи.

Най-любопитното е, че самият шеф на КЗК Петко Николов неколкократно е бил лектор на семинари и казусът му е идентичен. Срещу него обаче Златанов не намери сили да започне разследване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews