Прокуратурата поиска 3 г. условна присъда за Филип Златанов

OFFNews 01 април 2014 в 14:50 1739 0

Прокуратурата поиска 3 години условна присъда за бившия председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) Филип Златанов.

Делото се гледа по съкратената процедура, след като Златанов се отказа от разпита на свидетели. За днес са планирани заключителните пледоарии на страните. 

Вчера и днес бяха изчетени показанията на 35-та свидетели по делото, които са взети в досъдебната фаза на делото.

Днес бяха изчетени показанията на бившия председател на комисията за конфискация на имущество Тодор Коларов. Той обяснил, че научил за решение на Комисията срещу него от публикации в медиите. За подобна практика в Комисията разказват и други свидетели. След като напуснал Комисията, Коларов подал декларация за установяване на конфликт на интереси в КПУКИ. Малко по-късно научил, че бил уличен в конфликт на интереси. 

Коларов беше разследван, след като напусна комисията по конфискация с мотивите, че се пречи на работата му и не среща подкрепа в парламента от управляващото мнозинство. КПУКИ започна проверка срещу Коларов по сигнал, че е принудил служител да му продаде лаптопа и мобилния телефон, който ползва. Решението на КПУКИ обаче беше отменено от Административния съд в София

Златанов е обвинен, че е укрил три сигнала - срещу президента, срещу бившия му съветник Димана Ранкова и срещу бивша одиторка в Сметната палата Лилия Бунева.

Присъда по делото ще бъде прочетена на 3 април.

Най-важното
Всички новини