Февруари си отива със снежни виелици

OFFNews 28 февруари 2022 в 05:17 1870 0

Снимка БТА/Цветомир Петров

Значителни валежи и силен вятър ни очакват в днешния последен февруарски ден за 2022 г. НИМХ издаде предупреждение от първа степен - жълт код - за 12 области в Централна и Източна България заради снеговалежи и образуване на нова снежна покривка (15-20 см). Ще духа силен североизточен вятър и ще има условия за преспи и навявания.

Жълт код е обявен в областите: Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Сливен, Ямбол, Хасково и Кърджали.

В други три области - Бургас, Варна и Добрич - степента на опасност е по-висока, оранжев код. Там ще духа временно бурен североизточен вятър, ще има значителни снеговалежи. По крайбрежието ще вали предимно дъжд.

В останалите области на страната кодът е зелен, т.е. времето няма да е опасно или потенциално опасно. В Западна България постепенно валежите ще отсабват и временно ще спират. Ще духа умерен вятър.

Минималните температури ще са между минус 2° и 3°, в София около минус 2° и ще е облачно. Максималните ще са от 1 до 6 градуса, в София - 1 над нулата.

В планините ще бъде облачно с обилни снеговалежи. Ще духа силен североизточен вятър и ще има условия за виелици и навявания; след обяд в масивите от Западна България вятърът ще отслабне и ще се ориентира от югозапад. Максималната температура на 1200 метра ще е около минус 3°, на 2000 метра - около минус 9°.

Над Черноморието ще има значителна облачност. Вечерта ще започнат валежи от дъжд, които през нощта срещу понеделник по северното крайбрежие ще преминават и в сняг. Ще духа силен север-североизточен вятър. Максималните температури ще са 7°-8°. Температурата на морската вода е 6°-7°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

Атмосферното налягане е по-високо от средното за месеца и ще остане без съществена промяна.

Слънцето в София изгрява в 7 ч. и 05 мин. и залязва в 18 ч. и 13 мин. Продължителността на деня е 11 ч. и 08 мин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews