Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Фандъкова спря строеж в кв. Гоце Делчев, и.д. кметът на Младост не уволнява архитекта си

OFFNews 02 юли 2019 в 20:52 4334 0

Как е реституиран имотът в столичния квартал "Гоце Делчев" ще проверява Столична община по заповед на кмета Йорданка Фандъкова. Главият архитект на София Здравко Здравков е отменил заповедта от 2011 г. , с която се разрешава строеж в кв. 133 б. 

Миналата седмица се срещнах с живущи в бл. 253 и бл. 254А в кв. „Гоце Делчев“ – поводът беше крита 8 години преписка, с която се одобрява изменение на плана за регулация и застрояване на кв. 133б в района, съобщи кметът Йорданка Фандъкова. Промяната позволяваше недопустимо застрояване между блоковете и затова още същият ден изпратих на искане за отмяна на заповедта заедно с мотивирано възражение, в което са описани съществените нарушения на процедурата. Днес главният архитект на София арх. Здравков отмени заповедта от 2011 г., допълни Фандъкова. Проверката на реституцията е по искане на гражданите. 

Днес кметът е получила писмо от Инициативния комитет на блокове 401, 409 и 411 в „Младост“ 4 по повод издаденото от архитекта на района разрешение за строеж в пространството до блоковете им зад гърба на СО и главния архитект Здравко Здравков, докато работна група води преговори за разрешеване на проблема със застрояването. Фандъкова определи действията на районния архитект като саботаж и поиска вр.кмет на Младост Румен Русев да го уволни. 

Това не може да бъде определено по никакъв друг начин освен като извиване на ръце с помощта на администрацията на района, които на хартия са част от преговорите. Да, нямам законовите правомощия да поискам оставката на архитекта на „Младост“ директно. От реакцията на кмета на района ще стане ясно какво точно е неговото отношение към казуса, заяви Фандъкова. 

Тя уточни, че спорният имот е продаден през 2001 г. от дружеството „Софийски имоти“ срещу 43 хил. лв. Подробният план на Младост от 2006 г. е предвиждал на мястото строителство на магазин + 8 етажа, а с плана от 2009 застрояването е намалено на магазин + 5 етажа.

Главният архитект на Столична община арх. Здравков през 2017 г. отказва да презавери визата за строителство на имота.

По моя заповед арх. Здравков заедно с общински съветници от различните политически сили работят активно за преглед на всички спорни имоти, на които е предвидено строителство и се намират в междублокови пространства. Арх. Здравков изиска за проверка цялата представена и съставена в район „Младост“ строителна документация, категорична е Фандъкова. 

Днес се проведе протест срещу строежа в градинката при бл. 401, за който вече има издадено разрешение за строеж. Протестите ще продължат до отмяната му, обяви на страницата си във фейсбук бившият кмет на Младост Десислава Иванчева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews