Експерти: Все повече възрастни хора пият и друсат, проблемът е социален

OFFNews 05 февруари 2024 в 08:30 2457 2

Катастрофа

Снимка Facebook/Катастрофи в София

Все повече възрастни хора употребяват алкохол и психоактивни вещества. Правят го, за да им е бодра психиката, заяви психиатърът Веселин Геров по бТВ, като коментира вчерашната катастрофа в София.

При нея 55-годишен пиян и дрогиран шофьор удари автомобил, изчакващ на червен светофар, и прати 47-годишният й водач в болница с опасност за живота. 

Проблемът е социален. Защо толкова много се употребява алкохол и наркотици, не става дума за употреба за забавление. Живеем в динамичен свят. Някои хора прибягват до медикаментите, за да може да се докажат в своята среда, да се справят със стреса и конкуренцията. Това е сериозен социален проблем и има нужда от изследване, заяви Росен Рапчев, експерт в Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“. 

„Много от хората признават, че са управлявали автомобил, след като са пили алкохол“, коментира Рапчев по данни от проучване на агенцията.

„Имаме 2,5 милиона активни водачи. Представете си 10% от тях да употребяват алкохол – каква огромна бройка е това! Контролът е една част, която трябва да въздейства, но той не може да обхване този широк обем“, каза още експертът.

Зачестяват и инцидентите след шофиране с алкохол, коментира и Диана Русинова от „Европейския център за транспортни политики“. А обществото ни не си взима поука. Живее с фалшиво усещане за безнаказаност, допълни тя. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

2

демотиватор

05.02 2024 в 10:19

Тестваме се задължително периодично всички и кой е друснат го одрусваме с такава яка глоба, че да се облещи кат Кокорчо.
Ако не помогне- клиника, пак задължително, и за дъъъълго....
А ако не изпее доставчика- и държавен пансион с добра охрана. Пак за дъъъълго.
(последното и за доставчика кат се хване)
(ジ)

2000

1

qjh82209

05.02 2024 в 09:11

Пълни глупости или си кретен или не..
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика