Експерти: Има проблеми с качеството на Лъвов мост

OFFNews 19 февруари 2021 в 16:10 2206 0

Поддръжката и качеството на изпълнение на „Лъвов мост“ не отговарят на съвременните изисквания, сочи становище на Института по пътна безопасност след оглед на съоръжението. 

Проверка установи белези на недостатъчно бетоново покритие на арматурните пръти, пише в становище от ИПБ, цитирано от бТВ. "Това е съществено несъответствие, което води до понижаване на живота на съоръжението", посочват от института. Констатирани са дълбоки пукнатини при мостовите връзки, които са стари, защото има следи от запълване с битум. Мрежови пукнатини има и около пътните шахти, но там следи от ремонт няма. 

От института, чийто шеф е бившият началник на КАТ Богдан Милчев, посочват, че след пускането на съоръжението през 2014 г. са се получили слягания, заради които са възникнали повечето пукнатини. "Преди началото на зимния сезон, пукнатините с ширина повече от 4 см не са били запълнени. Следователно водата е проникнала в дълбочина, което е довело до компрометиране на асфалтовата настилка", коментират от ИПБ. 

Дълбоки напуквания по пътното платно има, но проектантска или техническа грешка няма, коментира инж. Петър Стойчев, технически ръководител на обекта. 

На първо място искам да уверя, че Лъвов мост няма да падне. На второ място, такива дефекти по асфалта се появяват и са съвсем нормално нещо. Това каза Диана Русинова от Европейски център за транспортни политики, чиито експерти още вчера са извършили оглед на състоянието на пътното съоръжение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови