Експерт: Няма как взривът край Иганово да е станал случайно

OFFNews 23 март 2015 в 09:11 3484 2

Снимка БГНЕС/Иван Янев

Няма как взривът в склада със снаряди край Иганово да е станал случайно.

Това обяви пред Нова телевизия Станчо Петков, работил 20 години във ВМЗ- Сопот.

"По твърдение на директора на завода и министъра на икономиката това е нова продукция. Няма как самостоятелно да стане взрив”, коментира експертът. Той отбеляза, че запалена цигара може да бъде причина за пожар.

Днес продължава разследването на версиите за взрива в района на складовата база на ВМЗ-Сопот.

В събота вечерта край село Иганово се взриви склад със снаряди. По предварителна информация са гръмнали около 2000 неуправляеми ракетни снаряди - НУРС.

Жертви и пострадали няма, взривът обаче уплаши жителите на селата около склада.

Военният министър Николай Ненчев подозира умишлен палеж. Инспекцията по труда установи нарушения.

По случая е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Цеховете на ВМЗ-Сопот ще останат затворени, докато експертите не отхвърлят всички рискове за здравето на служителите.

„Най-важното, което трябва да се каже, е, че трябва да се спазва заповедта на кмета на Община Карлово, която се издаде вчера, а именно – на 3 км източно и северно от складовата база да не влизат хора и животни“, обясни Петков. Той допъни, че обстановката вече е спокойна, не само в Иганово, но и в съседното село. "Хората, които напуснаха домовете си, вече са се прибрали", каза областният управител на Пловдив Розалин Петков.

Той уточни, че няма нужда от нови измервания на чистотата на въздуха, тъй като не е имало нови взривове и качеството на въздуха е добро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!