Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Екоминистерството няма пари за ефективна охрана на природните паркове

OFFNews 17 септември 2014 в 16:08 2233 0

Водорасли в Рибното езеро, Рила.

Снимка Wikimedia.

Водорасли в Рибното езеро, Рила.

Министерството на околната среда и водите обяви, че засега няма как да се увеличи охраната на националните паркове. Причината - съществуващите бюджетни лимити.

От МОСВ твърдят, че са в процес на изпълнение на препоръките от одитния доклад на Сметната палата, който беше публикуван вчера. Една от забележките на доклада беше, че няма достатъчно персонал, който да охранява ефективно природните паркове.

За да се повиши ефективността на охраната от министерството са започнали работа по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013г.”, която трябва да осигури транспортни средства и оборудване.

От МОСВ отричат твърдението на Сметната палата, че от 1999 г. насам територията на националните природни паркове непрекъснато намалява, като най-много загуби има парк "Рила" - 27 370.7 ха.

Според министерството през 1999 г. Народното събрание прекатегоризира част от Национален парк "Рила" в „Природен парк „Рилски манастир“ и собствеността на въпросните 27 370.7 ха. е възстановена на Рилската света обител, което не заплашва по никакъв начин екосистемите в прехвърлените територии, както твърди одитният доклад на Сметната палата.

След 2000-та г. площта на нито един от трите национални парка не е променяна, допълват от МОСВ.

Министерството на околната среда и водите не констатира загуби на биологично разнообразие и влошаване на състоянието на екосистемите в трите национални парка „Рила“, „Пирин“ и „Централен Балкан“. Оттам посочват, че са реализирани множество дейности в полза на парковете и грижата за тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews