Едва 440 неприети в градини деца ще получат компенсации

OFFNews Последна промяна на 07 юли 2021 в 15:54 1400 0

438 деца без места в столични детски градини получават компенсации, съобщи правителствената пресслужба.

Правителството е одобрило 548 656 лева за компенсации за общо 440 деца, които не са приети в държавни и общински детски градини поради липса на свободни места. Проблемът на практика съществува само в столицата, тъй като само две от тези деца живеят извън София, допълват от пресцентъра на Министерския съвет.

Оттам не посочват защо броят на компенсираните е толкова малък - на фона на около 10 000 деца, останали без място в общинските ясли градини в столицата тази година.

Изплащането за настоящата учебна година ще се извършва на два етапа. За периода от 1 януари до 31 май т.г. едно дете от община Варна ще получи 733 лева, а едно от община Пловдив - 417 лева. Останалите 547 506 лева ще бъдат преведени на Столична община за 438 деца. Това прави по 1250 лева на дете за периода януари-май 2021 или по 250 лева на дете. Второто плащане ще бъде за периода от 1 юни до 14 септември.

Средствата се предоставят на родителите за извършени разходи за отглеждане и обучение на децата им. Съгласно Закона за предучилищно и училищно образование право на компенсация имат родители на деца от тригодишна възраст до постъпването им в първи клас, които не са приети в детска градина за съответната учебна година поради липса на места.

2,2 млн. за градини в 6 общини

Днес кабинетът отпусна 2,2 млн. лв. за изграждане на нови детски градини и разширяване на съществуващи детски заведения в шест общини – Банско, Дългопол, Сандански, Несебър, Костинброд и Самоков.

Средствата са част от националната програма за строителство и реконструкция на детски учебни заведения и училища.

102 хил. лв. получава община Банско за изграждане на асансьор в новострояща се детска градина. На община Сандански се отпускат малко над 1.4 млн. лв. за строителство на нова детска градина, като сумата е половината от стойността на проекта, посочва пресцентърът на МС. Близо 550 хил. лв. са осигурени за община Несебър за разширение на детска градина „Слънце“. Общините Дългопол, Костинброд и Самоков се финансират за различни дейности по проекти за нови детски ясли и градини и училища или разширяване на съществуващите.

Държавната програма цели да подпомогне общините да гарантират здравословни и качествени условия на обучение в детските ясли, детските градини и училищата. Тя е насочена и към преодоляване на недостига на свободни места. Сред заложените цели са още успешно въвеждане на задължителното предучилищно образование на 4-годишните деца и увеличаване на училищата, в които обучението се провежда на едносменен режим, посочват от МС.

По програмата в рамките на три години до 2022 г. са осигурени 210 млн. лв., с които ще се финансират общо 136 проекта. 89 от тях са за нови детски ясли и градини и надграждане на съществуващи. 41 училища и 6 професионални гимназии ще получат средства за нови сгради и учебни корпуси и реконструкция на съществуващи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови