Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Две жени в надпревара за председател на ВКС

OFFNews 28 юли 2014 в 15:18 3896 2

Две дами са най-вероятните кандидатки за председателския пост във Върховния касационен съд (ВКС), съобщава в. „Преса“. И двете в момента са заместнички на Лазар Груев, чийто мандат изтича на 20 ноември.

Кандидатурата на Павлина Панова - шеф на Наказателната колегия на ВКС, вече бе публично обявена от самия Груев.

Като неин конкурент членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) се канят да издигнат колежката ѝ Таня Райковска - шеф на Търговската колегия на върховния съд. Тя е дала съгласие да бъде номинирана, твърдят членове на ВСС.

Така за първи път в близо 136-годишната му история начело на ВКС може да застане жена.

По решение на съвета, който назначава магистратите, включително и председателя на ВКС, номинациите за високия пост ще се правят на 30 и 31 юли. Дотогава кадровиците официално ще запазят мълчание.

Вотът за нов председател на ВКС е насрочен за 25 септември. За да е успешен, „за“ избраника трябва да гласуват минимум 17 от членовете на съдебния съвет. По принцип те са 25, след уволнението на Камен Ситнилски обаче останаха 24. При това положение 7 души могат да блокират постигането на нужното мнозинство от 17 за избор за ВКС.

Кандидатури могат да издигат петима членове на ВСС или правосъдният министър. Подписката за Павлина Панова ще оглави самият Лазар Груев. За Таня Райковска, която също е част от неговия екип, се очаква да се подпише главният прокурор Сотир Цацаров.

Миналия петък 49 съдии от ВКС публично поканиха бъдещите кандидати на изслушване на 17 септември в зала „Тържествена“ на Съдебната палата. В писмо до ВСС те представиха и своя профил на достойния бъдещ председател на съда. Поставят пет изисквания, сред които безупречна репутация и авторитет сред съдиите, активна гражданска и професионална позиция, квалификация в област­та на международното право. Зад това магистрати разпознаха подкрепа за Павлина Панова, която е и наш заместващ съдия в Евросъда в Страсбург. На голяма част от изискванията отговаря и Таня Райковска.

Ако на 25 септември никой от номинираните не събере нужното мнозинство, изборът започва отначало.

Правосъдният министър в оставка Зинаида Златанова няма да се възползва от законовото си правомощие да издигне кандидатура за председател на ВКС.

"Смятам да спазя традицията и да не предлагам кандидат, защото така е редно. По-добре да оставим Висшият съдебен съвет да решава своите кадрови въпроси. Процедурата за избор е такава, каквато я прие ВСС. Много бих се радвала следващият председател на ВКС да е жена, за първи път. Но това ще бъде решено от членовете на ВСС", заяви Златанова на отчетна пресконференция по повод предсрочното прекратяване на мандата на правителството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews