Договориха 4.1% ръст на минималните официални заплати

Нели Чолашка 18 август 2014 в 13:05 3574 1

Йордан Христосков
Проф. Йордан Христосков, вицепремиер и министър на труда и социалната политика в служебното правителство

Средно с 4.1% ще се увеличат минималните осигурителни прагове от 1 януари 2015 година.

Това стана ясно днес на пресконференция в социалното министерство, на която вицепремиерът Йордан Христосков представи екипа си.

Минималните прагове се договарят по икономически дейности между синдикати и работодатели. До момента са договорени праговете по 35 от 85-те икономически дейности. Ако двете страни не се споразумеят за останалите до края на месеца, ще наложа административно увеличение за тях, предупреди Христосков.

Той заяви, че ще увеличи административно праговете, където не е имало увеличение през последните 2-3 години. Тоще е със средния ръст на договорените вече прагове (4.1%) или с процента на инфлацията.

От договорените до момента дейности има такива с увеличение под 1%, като хотелиерството и ресторантьорството и производство на хлебни и тестени изделия. Най-големият ръст - около и над 12%, е за производство на електрически съоръжения и на компютри, уточни Румяна Георгиева, зам. социален министър с ресор труд и трудово-осигурителни въпроси.

В селското стопанство минималните осигурителни прагове ще са с 8.3% по високи през 2015 г.

През 2014 г. бяха договорени по-високи прагове само за 30 дейности.

Йордан Христосков представи официално днес екипа, с който ще работи. Той има три заместнички - Румяна Георгиева, Петя Евтимова (ресор Оперативна програма "Човешки ресурси") и Спаска Петрова (социални плащания, деца и хора с увреждания).

Приоритет на социалното министерство ще са спасяване на европейски пари под риск, договаряне на нови проекти, намаляване на безработицата, следене на спазването на трудовото законодателство, оптимизиране на осигурителната система и не на последно място осигуряване на всички социални плащания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови