Доброволците в битката с COVID-19 ще бъдат проверени от МВР

OFFNews 29 март 2020 в 21:19 3197 0

Всички доброволци в битката с коронавирус ще бъдат проверени от МВР, за да няма опити за злоупотреби от криминално проявени, съобщават от Националното сдружение на общините в България (НСОРБ). Това стана ясно след среща на вицепремиера Томислав Дончев и кметът на Велико Търново Даниел Панов, който е председател на НСОРБ.

До дни ще бъде разработена информационна платформа, която ще поддържа база данни за регистрираните доброволци. Там първо ще бъдат въведени тези към Българския червен кръст (БЧК) и Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” (ГДПБЗН).

НСОРБ пък продължава да събира данните на записаните по общини, които желаят да се включат като доброволци. 

Доброволците ще бъдат насочвани за съдействие на институциите и общинските администрации. Те ще помагат на болници, на социалните служби, регионалните здравни инспекции и служителите на КПП-тата на входовете на областните градове.

Сдружението на общините поддържа данни за телефоните за заявка на храни и лекарства от възрастни хора, самотно живеещи и трудноподвижни хора.

Според статистиката 3260 са доброволците към пожарната, които са преминали теоретично и практическо обучение за действия при пожари и спасителни дейности. Идеята е сега те да помагат за дезинфекция, разнасянето на храни и лекарства на самотни възрастни
хора и такива под карантина, както и да носят вода и храна на полицаите по КПП-тата.

Социалният министър Деница Сачева, здравният Кирил Ананиев, директорът на Националната пожарна главен комисар Николай Николов, представители на БЧК и на “Информационно обслужване” също са били на срещата вчера, а премиерът Бойко Борисов е бил запознат с направената организация. Здравният министър пък издаде в събота заповед за обмена на информация за карантинираните лица между РЗИ и кметовете на общини.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews