Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Днес е международният ден на ромите

OFFNews 08 април 2015 в 11:10 11918 7

На 8 април ромите по цял свят отдават почит към жертвите роми през Втората световна война. Днешната дата е обявена като ден на ромите през 1990 г. по време на 4-тия Световен ромски конгрес на Международната организация „Романо юнион”.

Първата значима международна среща на представители на ромския етнос е Първият Ромски конгрес, провел се на 8 април 1971 г. в Лондон.

През 1992 г. ООН и Европейският съюз, по предложение на Международната организация „Романо юнион”, също обявяват 8 април за Международен ден на ромите.

На конгреса са приети ромски химн и знаме. Химнът е популярната и в България песен „Джелем, джелем”.

Знамето на организацията е червено колело с 16 спици върху полета в синьо и зелено. Полетата символизират небето и тревата, както и волния чергарски живот на ромите в миналото.

Колелото с 16 спици в древна Индия се е наричало „чакра”. То присъства в ромското знаме, за да напомня за индийския произход на ромите и дългия път, който са извървели от Индия до Европа.

На днешния международен ден на ромите депутатът от ДПС Александър Методиев, известен като бат Сали, поздрави от трибуната на Народното събрание ромската общност с празника.

„Не само в нашия етнос има гнили зрънца, има ги и в съществуването на цялото общество, има го от самото създаване на човека”, каза Методиев.

Той подчерта, че се смята за циганин, не за ром, и се гордее със своя етнос и произход. „Не харесвам думата ром, защото роми ни направи демокрацията, която е изкуствена в нашата страна. Ром е кафява алкохолна напитка в стъклена бутилка. Аз за себе си съм убеден, че съм циганин, цигани сме родени и цигани най-вероятно ще си отидем от този свят”, заяви депутатът от ПГ на ДПС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!