Роми протестираха в София срещу езика на омразата

OFFNews 07 април 2015 в 13:13 11306 36

Снимка Булфото

Снимка от днешната демонстрация

Около 30 роми протестираха пред сградата на президентството срещу използването на езика на омраза от трибуната на парламента.

Демонстрацията започна около 10:30 часа, а събралите се бяха представители на ромски организации. Те настояват изказванията на депутатите да бъдат следени, за да може тези, които имат ксенофобски изявления да бъдат санкционирани, съобщава "Дарик".

Протестиращите поискаха институциите да излязат с официална позиция по въпроса с речта на омразата от парламентарната трибуна.

Освен това ромите поискаха държавата да вземе мерки, за да не се допуска разпространяването на езика на омразата чрез медиите, в интернет или на публични прояви.

Недоволните роми внесоха писмо до президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов и председателя на парламента Цецка Цачева, в което изразяват възмущението си от езика, с който говорят някои от родните депутати.

"Приемате ли за нормални квалификации по отношение на ромската общност от рода на "...нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни...", "...жени с инстинкти на улични кучки...", "...полуживотни...", "...изгубеното звено между неандерталеца и хомосапиенс", пише в писмото.

Протестиращите обясниха, че днешната демонстрация е била символична и е имала за цел да запознае институциите с отношението на ромите към езика на омразата, който се използва и от самите институции.

„Чувстваме се омерзени от редица изказвания на български депутати, които, използвайки най-висшата трибуна в България, необезпокоявано сипят реч на омразата по отношение на български граждани от ромски произход", пише още в писмото на ромите.

Един от демонстрантите обясни, че е решил да се включи в протеста, защото грубият език на депутатите се използва "от трибуна, която е на много високо равнище".

„Аз не се чувствам ощетен на гражданство, а съм ощетен на база на произход. Нека не се употребява езикът на омразата от институциите, защото когато те говорят така, тогава е много опасно. Ние, като граждани, нямаме проблем помежду ни. Създават ни го изкуствено партиите", допълни друг.

„По принцип роми, българи, няма значение какви сме, ние сме ги избрали тези хора да ни представляват, така че трябва да проявяват равноправие. Трябва да има солидарност и толерантност към различните", каза още един от недоволните, събрали се пред президентството.

Около 20 жени от ромски произход се включиха в шествието от президентството до Народното събрание, където прочетоха отвореното писмо с призив да се спре разделението в обществото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!