Димитър Ганев: Дори БСП да се ребрандира, това няма да помогне

OFFNews 03 декември 2023 в 14:11 1940 2

Ганев

Снимка БГНЕС

Димитър Ганев.

Не смятам, че това мнозинство е заплашено от нови избори, дори и след ротацията, обясни пред БНР Димитър Ганев, политолог от изследователски център "Тренд“.

"През последните седмици ставаме свидетели на ежедневни противоречия между партньорите. Трябва да свикнем с това. Не мисля, че ще има сериозна промяна на отношенията между основните формации – ГЕРБ и ПП-ДБ. Вероятно ще се сменят няколко правителства. Не виждам по-добра парламентарна конфигурация в рамките на това НС за ключовите играчи", каза той.

Политологът не съзира и интерес от страна на ГЕРБ и ПП-ДБ за нови предсрочни парламентарни избори.

"Коя от тези две формации ще има по-добър резултат? Нито една. Рискът от появата на нов политически играч, който да обере протестния вот и да намали относителния дял на ГЕРБ и на ПП-ДБ в следващото НС също е сериозен. Отваря се поле за такъв. И все пак - мнозинството в момента няма алтернатива, която да го застрашава – нито в пралманета, нито извън него", подчерта Ганев.

Според него, разбирайки това, ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС се опитват вътрешно да се надцакват.

"Всяка една от тези формации иска да излезе в по-добра преговорна позиция в края на февруари. Всеки привижда другия като опонент на евентуални нови избори, а не толкова като партньор. Това ще бъде динамиката в следващите няколко месеца", добави Ганев.

Според него е опасно изключително ниското доверие в кабинета, което по данните на „Тренд“ е само 20%.

Политологът не смята, че може да има сериозно електорално разместване, породено от лявоцентристки блок около Корнелия Нинова.

"Може да има опит за ребрандиране на БСП, но това няма да промени нищо коренно. В лявото има жизненост, но БСП не изглежда като реална алтернатива на това управление", добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

2

AntiZ

03.12 2023 в 21:27

бсп да ги ребрандират м@нафите! Добре да ги ребрандират!

12078

1

edin slep

03.12 2023 в 14:19

БСП е на път да бъде изхвърлена от европейската левица и с право, те сякаш си чакат още от Коминтерна да им каже какво да правят - тъжна работя. Някакъв национал-социализъм ги гони, джендъри гонят, други глупости за лумпен пролетариата уж, ама гонят по-умните.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика