"Дигитално презареждане'': Изложба разказва за правата и свободите във виртуалния свят

OFFNews 18 август 2021 в 10:11 1307 0

До 30 август 2021 г. в Галерията на открито в столичната градина „Кристал“ може да разгледате изложбата „Дигитално презареждане: Правата и свободите във виртуалния свят“. Артистичната експозиция представя гледната точка на 16 млади фотографи, илюстратори, писатели и поети към темата за виртуалната трансформация на гражданските ни свободи.

Как се възприема тази онлайн адаптация – като повече възможности и достъпност или като повече ограничения и предизвикателства?

Отговорите ще намерите в 26-те платна с творбите на талантливите автори, отличени в конкурса за социално ангажирано изкуство „Граждански Будилник“ 2021. В ядрото на креативните работи стоят правата, които са основна съставка на гражданското общество - правото на сдружаване, на мирни събрания (протести) и свободата на словото, които всеки ден се презареждат с ново съдържание и начин на упражняване във виртуалния свят.

Инициатор на изложбата е фондация „Български център за нестопанско право“ (БЦНП). Мисията на организацията е да подкрепя хората в България да се сдружават свободно и да са граждански активни. Експозицията е плод на дългогодишните усилия на БЦНП да насърчава будните и социално ангажирани артисти да разгръщат творческата си енергия и да разказват за човешките ни и граждански права през погледа на своето изкуство. Това става възможно чрез конкурса „Граждански Будилник“, който тази година се организира за четвърта година. В него участие взимат 90 български и чуждестранни автори.

Официалното откриване на изложбата „Дигитално презареждане: Правата и свободите във виртуалния свят“ ще бъде в рамките на Фестивала ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК – на 26 август 2021 г., от 19:00 часа, пред Лятната сцена на Борисова градина. На събитието ще бъдат връчените призовете на отличените таланти.

Фестивалната програма е наситена с музикални и танцови работилници, артистични занимания и образователни игри, подходящи за малки и големи.

Отбележете се във Фейсбук събитието на Фестивала ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК 2021, където ще научите повече за елементите на фестивалната програма.

Изложбата се реализира с финансовата подкрепата на Столична община по СП „Култура“ за 2021 г. и Фондация „Америка за България“.

С медийното партньорство на:

Автор на заглавната фотография „Keep Walking“ е Тюнчер Еминов, отличен в категория „Фотография“ на конкурса „Граждански Будилник“ за 2018 г.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Какво пречи на българското кино? С директора на Национален филмов център Петър Тодоров разговаря Искра Ангелова (подкаст)