ДБ алармира за схема със свързани лица около изпълнител на скъпата тикет система

OFFNews 06 юли 2021 в 13:34 2927 0

Общинските съветници от „Демократична България“ Яна Тодоранова и Симеон Ставрев осветлиха серия от обвързаности около ГЕРБ при избора на един от изпълнителите на все още незавършената тикет система на София за над 85 милиона лева, съобщиха от Демократична България (ДБ). 

Резултатът е дългосрочно по-неблагоприятни за Столична община условия за милиони левове при отчисленията от продажба на билети, твърдят те. 

На изпълнителя „Си Ен Си – София тикетинг систем“ е възложено да изготви сам критериите за подбор на фирмите за пилотното внедряване на системата от трети страни. Избрани са четири компании, но договор е сключен с две. Едната от тях е „Тикси“ АД, която получава 10% комисионна от продажбата на всички видове превозни документи. Особеното е, че „Тикси“ е част от консорциума „Си Ен Си – София тикетинг систем“. Вторият договор е с банка, чиито услуги се ползват от „Тикси“. Тя обаче има право на 4% комисиона при ограничен вид документи, които може да предлага. 

„Само в договора на „Тикси“ е предвидена възможност да предлага всички видове документи. От нейната привилегия да работят на 10% вместо на 4% комисиона се генерират щети за общината, които Центърът за градска мобилност би получил за себе си“, коментира Тодоранова.

„Тикси“ АД е с основен собственик Николай Недялков, бивш изпълнителен директор на “Информационно обслужване”. Тя печели поръчката в момент, в който Центърът за градска мобилност се ръководи от настоящия общински съветник от ГЕРБ-СДС и бивш съветник на Бойко Борисов Христиан Петров. 

На нея и на свързани с Николай Недялков фирми през последните години са възложени редица поръчки от ЦГМ. 

“Освен изграждането на новата тикет система за над 85 милиона лева, скандална с огромния си обем и съмнения за източване на обществени средства, „Тикси“ получава видеонаблюдение, превъзложено на „Макс телеком“, приложението MPASS, така и бързи договори за под 30 000 лв.“, алармира Тодоранова.

Друг акционер в „Тикси“ е фондът NEVEQ. Той е финансиран с 20 милиона евро от Фонда на фондовете – държавна структура, която оперира с повече 1.2 милиарда лева. Шефът на фонда по време на тази инвестиция е Светослава Георгиева, съпруга на Христиан Петров. 

На 5 април 2021 г. влизат още две инвестиции – 500 хил. евро от БАКБ и 1 мил. евро от „Си Ес Ай Еф“, който се притежава от Цветелина Бориславова. Тя придобива привилегировани акции, които ѝ дават право да участва във вземането на важните решения на „Тикси“. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!