Държавата ще плаща до 3000 лв. месечно на постдокторанти, включително чужденци

OFFNews 08 юни 2022 в 17:17 7821 0

Николай Денков, министър на образованието

Снимка БТА/Владимир Шоков

Николай Денков, министър на образованието

7,5 млн. лева от държавния бюджет ще отидат за финансиране на млади учени и докторанти.

Парите отпусна Министерският съвет днес.

Те са по Национална програма "Млади учени и постдокторанти - 2", етап 1.

Сумата е половината от общото финансиране. Периодът на изпълнение е 2022-2025 г.

Средствата се разпределят между 25 държавни висши училища, Българската академия на науките, Селскостопанска академия, Военномедицинска академия, Националния център по заразни и паразитни болести и Националния институт по метеорология и хидрология.

По първия модул на програмата ще се привличат и назначават млади учени, които нямат договор за работа с конкретно висше училище или научна организация. Могат да бъдат финансирани и вече назначени асистенти, главни асистенти и докторанти, включително в задочно и самостоятелно обучение, до 10 г. след придобиване на първа магистърска степен.

Новоназначените млади учени ще получават възнаграждение от 1200 лв. на месец. Младите учени, вече наети по друг договор в същата организация, ще вземат допълнително от 200 до 600 лв. месечно. И в двата случая са включени средствата за осигуровки за сметка на работодателя.

Модул „Постдокторанти“ е за учени с образователна и научна степен „доктор“ от българско или чуждестранно виеше училище или научна организация, придобита преди не повече от 5 г. Те ще кандидатстват за финансиране с проект по актуална научна тема. Проектът трябва да има детайлна програма и подробен финансов план. Срокът за изпълнение на проектите е до 24 месеца. С предимство ще се класират постдокторанти, които не работят във висше училище или научна организация.

Възнаграждението за новоназначените постдокторанти е от 2000 до 3000 лв. на месец с включени средства за осигуровки за сметка на работодателя и за допълнителни възнаграждения за образователна и научна степен „доктор“. Тези, които са от друга държава или населено място, могат да получават допълнително до 1000 лв. месечно за квартирни разходи.
Постдокторантите, които работят вече в съответното висше училище или научна организация, ще получават допълнително между 300 и 600 лв. на месец с включени средства за осигуровки за сметка на работодателя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови