Държавата ще дава 10 млн. на частните училища и градини

Александра Маркарян 11 февруари 2013 в 08:13 2339 1

Снежана Дукова и Бойко Борисов

Снимка Сергей Антонов

Снежана Дукова и Бойко Борисов

Около 10 милиона лева ще плаща държавата на частните училища и детски градини всяка година. Това обяви депутатката от ГЕРБ Снежана Дукова в интервю за bTV.

Въвеждането на държавна субсидия за частните градини и училища е заложено в проектозакона за предучилищното и училищното образование. Текстът за градините бе окончателно приет от Народното събрание миналата седмица.

Според закона, субсидията ще се получава от 2016 година.

Парите ще са равни на годишната издръжка за дете в съответния вид училище или градина, умножена по броя на децата. Издръжката се определя всяка година от Министерския съвет. В момента например за едно дете в предучилищна група в детска градина държавата плаща по 1760 лева, а средната издръжка на ученик е около 1500 лева.

Аргументите на вносителите на проекта от МОМН, прокарани от депутатите на ГЕРБ в парламента, са, че така се осигурява равен достъп до образование - нещо, в което се усъмни депутатката Валентина Богданова от Коалиция за България.

"Ние помагаме на частните училища. Правим им добра услуга, но тя е флирт с частните училища. Този закон не е финансово сигурен", коментира Богданова по време на разговора в студиото на bTV.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови