Ако искат прием след IV клас: Всички математически гимназии сменят имената си

Последна промяна на 08 февруари 2013 в 11:01 1615 1

СМГ Снимка: danybon.blogspot.com
СМГ Снимка: danybon.blogspot.com

Математическите гимназии с прием след IV клас трябва да променят името си, ако искат да продължат да приемат с изпит след края на основното образование.

Това разписаха депутатите в проекта на Закон за предучилищното и училищното образование.

Според чл. 30 училищата, които приемат ученици с изпит по математика след IV клас, могат да се наричат средни математически училища, но не и математически гимназии. Същият принцип се прилага и при хуманитарните гимназии - те трябва да се преименуват на средни хуманитарни училища, ако имат прием на ученици след началния етап на образование.

Този текст засяга пряко гимназии като Софийска математическа гимназия - тя например приема ученици и след IV клас, и след VII клас.

Според преходните и заключителни разпоредби на проектозакона, които все още не са окончателно приети от депутатите, училищата в заварено положение трябва да се преименуват до 31 май 2013 г.

Депутатите приеха още правилата за наименованията на училищата и детските градини. Частните  задължително трябва да имат "частно" или "частна" в името си. Училищата могат да включат означение за основния си профил (например "чуждоезиков", "езиково", "езикова") или професия, по която обучават. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.02 2013 в 02:57

Ако управляващите приемат закона в този му вид, това ще бъде поредната недомислица! Не е редно в средата на учебната година да се взема решение да няма прием след 4-ти клас, ако МГ не промени наименованието си. Не може да се иска от гимназии с дългогодишна история да се преименуват в математически училища!
Всички деца в 1-ви клас са с равен старт, но защо трябва да се отнема възможността на онези от тях, които след 4-ти клас имат желание да изучават математика по-задълбочено и то не в кръжочни форми, а в нормалните учебни часове.