Дълг от 400 000 евро стои зад убийството на мъжа в София, заяви директорът на СДВР

СДВР отнело 198 автомобила през 2023. Четирима полицаи са уволнени за протеста срещу БФС

OFFNews 10 януари 2024 в 10:10 2398 1

Любомир Николов

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Гл. комисар Любомир Николов

Неуредени финансови отношения са основният мотив за убийството на мъж в София. По първоначална информация жертвата е дължала 400 000 евро на бившия финансов министър Стоян Александров, който е баща на един от задържаните. Задължението датирало отпреди 7-8 години, заяви директорът на СДВР главен комисар Любомир Николов в интервю за Нова.

Той посочи, че сигналът за изчезването на убития мъж е подаден на 5 януари около 16:00 часа от неговата майка. Главният комисар обясни още, че такива сигнали се подават ежедневно  и тук много важна е била професионалната работа на колегата му, който е приел сигнала, а оперативните действия са започнали веднага, с цел разкриване на тежкото криминално деяние. Установено е странно преминаване на държавната граница на потърпевшия с един от заподозрените извършители.

"Толкова бързо действаха в този момент нашите колеги, че задържаните направиха доста пропуски в укриването на важни веществени доказателства. В превозното средство на двамата задържани са открити личните документи на убития мъж”, каза Николов.

Той допълни, че като предполагаем физически извършител на убийството се разследва погребалният агент, а срещу другия задържан - Петър Александров, синът на бившия финансов министър Стоян Александров, има жалби за лихварска дейност.

Николов смята, че такова действие е било планирано, защото извършителите предварително са избрали място за убийството. 

"В деня на убийството, към 11:30 ч., наш служител от „Икономическа полиция" е провел среща с Александров в кантора на частен съдебен изпълнител. Служителят е извършил проверка във връзка със сигнал, при който дама заявила, че имотът ѝ следва да бъде описан и прехвърлен на г-н Александров, в резултат на неизпълнение на задължение към същия", разказа главният комисар и уточни, че оттам започва проследяването на заподозрения.

4-ма полицаи уволнени заради протеста срещу БФС

Директорът на СДВР коментира и протеста на футболните фенове, при който полицаи използваха водно оръдие и насилие срещу протестиращите. Той заяви, че са установени четирима служители на МВР, които са дисциплинарно уволнени заради използване на прекомерна сила и оронване на престижа на ведомството. Други девет души са наказани с порицание за срок от една година. Между тях има и полицейски ръководители, част от които най-вероятно няма да продължат да работят в структурите на МВР. Николов поясни, че проверка се извършва и от прокуратурата, която ако установи нарушение, полицаите ще изтърпят наказателна отговорност.

Със заповед на главния секретар на МВР започват ежеседмични обучения на служители на министерството, като ще се изследват и пропуски в дейността.

"Боди камерите ще станат задължителни за всички полицаи, които работят на улицата", каза Николов в коментар на случая от Стара Загора, където при гонка с полицията почина Пламен Пенев.

Гл. комисар Николов посочи още, че единственото неразкрито убийството на територията на СДВР е това на Алексей Петров.

По отношение на войната по пътищата Николов заяви, че 198 автомобила на нарушители са отнети от СДВР след шофиране под въздействието на алкохол и наркотици. Мярката рязко е намалила броя на нарушенията за миналата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика