Четирима са кандидатите за ректор на Софийския университет, Герджиков няма право на трети мандат

OFFNews 20 октомври 2023 в 19:30 6017 0

СУ

Снимка БГНЕС/Филип Станчев

Софийският университет

Четири са кандидатурите за ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски", съобщиха от висшето училище. Според процедура, приета от Академичния съвет в 17 часа днес изтече срокът за издигане на кандидатури

Кандидатите са акад. проф. дфзн Николай Витанов, проф. д-р Климент Найденов, проф. д-р Георги Вълчев и проф. дпн Милен Замфиров.

Кандидатурата на акад. проф. дфзн Николай Витанов е издигната от Факултетния съвет на Физическия факултет.

Кандидатурата на проф. д-р Климент Найденов е издигната от Общото събрание на Геолого-географския факултет.

Кандидатурата на проф. д-р Георги Вълчев е издигната от Факултетния съвет на Философския факултет.

Кандидатурата на проф. дпн Милен Замфиров е издигната от Факултетния съвет на Факултета по науки за образованието и изкуствата.

На 22 ноември Общото събрание на Софийския университет ще избере еднолични и колективни органи на управление и контрол на Софийския университет.

Вторият мандат на сегашния ректор на Софийския университет проф. Анастас Герджиков изтича през ноември. На 17 ноември 2015 г. проф. Анастас Герджиков бе избран за ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски" за първи четиригодишен мандат. На 20 ноември 2019 г. той бе преизбран за ректор на СУ за втори четиригодишен мандат, който завършва сега през ноември.

Според Правилника за устройството и дейността на Софийския университет „Свети Климент Охридски” ректорът и зам.-ректорът не могат да заемат една и съща длъжност повече от два мандата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика