"Четири лапи" искат оставки в БАБХ заради кучкарника на ужасите във Варна

OFFNews 26 май 2017 в 13:39 4575 2

В своя декларация фондация "Четири лапи" поиска оставки в Българската агенция за безопасност на храните заради разбития преди дни кучкарник на ужасите във Варна, където бяха открити десетки животни, отглеждани в кошмарни условия.

"Четири лапи" искат оставки в БАБХ заради прикриване на нарушенията. Според информация на последвалия акцията брифинг, срещу собственика на обектите през годините са натрупани стотици сигнали за закононарушения, но по нито един от тях не са наложени санкции.

Според д-р Марина Иванова, директор на „Четири лапи“ за България, това не е единственият случай, при който инспекторите на Българска агенция по безопасност на храните не упражняват ефективен контрол:

„В страната има десетки развъдници и приюти за кучета, които не отговарят на изискванията на законодателството, но въпреки това проверките рядко констатират нарушения и не се налагат санкции. За да може БАБХ да изпълнява ефективно задълженията си на контролен орган, трябва да има пълна промяна в структурите на агенцията и хората, уронващи престижа й с начина си на мислене или с бездействието си, да бъдат остранени.“

В свое писмо до Изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев „Четири лапи“ настояват за задълбочена проверка на дейността на агенцията като контролен орган по спазване на Закона за защита на животните и Закона за ветеринарномедицинската дейност и за налагане на строги санкции на служителите, допуснали дейността на незаконните развъдници. От организацията за защита на животните са на мнение, че при такъв огромен брой сигнали за нарушения от страна на едно и също лице, трудно би могло да се говори за бездействие поради немарливост или претовареност с други задължения.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  12392

  2

  мгергов

  26.05 2017 в 14:03

  To цялото БАБХ е за една обща оставка! АД!

  15256

  1

  mendi

  26.05 2017 в 13:58

  Е защо? Българската агенция по безопасност на храните не допуска кучешко месо с влошено качество да се влага в хранителни продукти.
   
  X

  За политиката