Чавдар Николов "цензурира" карикатурата си с полит коректна

OFFNews 28 октомври 2016 в 12:47 46163 10

Карикатуристът Чавдар Николов "цензурира" собствената си карикатура на тема ромски стипендии, заради която срещу него бе подаден сигнал до Комисията за защита от дискриминация.

В новата творба ромите, чакащи 30-те евро от образователния министър Меглена Кунева не са голи и боси, а в аристократични облекла.

В подадената жапба срещу Николов се казваше, че "изградените от ответника образи ясно насочват към немотия (голи деца, деца с големи за тях обувки, всички са с грозни и неподбрани дрехи), просия (искането на първия от множеството, както и опашката от чакащи), пороци (трима или четирима от възрастните са с цигари), лоша родителска грижа (голото дете и пушенето около него), склонност към измами (много възрастни искат пари, докато се виждат само две деца в задната част на множеството). Всичко това считаме за уронваща достойнството репрезентация на ромския етнос и явна дискриминация срещу същия".

Карикатуристът Николов сподели новата си карикатура във фейсбук заедно със следния текст:

"E, сега стана ли Ви по-добре? Един човек навлязал в една тъмна гора. Тишина, само пукали някакви съчки. Има ли някой тук, прошепнал човекът. Никакъв отговор, Тишина, само съчките продължавали да пукат.Гората ставала все по-мрачна. Има ли някой тук, провикнал се уплашено човекът. Никакъв отговор. Тишина , само съчките пукат. Гората станала почти непрогледна. Има ли някой туук, изкрещаял в ужас човекът. Е има, сега стана ли ти по-добре, казала мечката, потупвайки го по рамото."

Ето и карикатурата на Николов, предизвикала жалбата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9038

10

stefan tcholakov

01.03 2017 в 23:44

ТА КОЙ "СКЕЧ", ЖЕЛАЕТЕ ДА ХАРЕСАМ ПОВЕЧЕ !
-
ПЪРВИЯТ НЕ ГО БЯХ ВИЯЛ, НО ПРОЧЕТОХ ВЪЗМУЩЕНИЕТО НА ДРУГАРИТЕ С ЛАДИТЕ И ВИЖДАМ КАРИКАТУРИСТА СЕ Е ПОПРПАВИЛ, КОЕТО Е ПО-ВАЖНО ЗА МЕН !
-
ТАКА ДОБРЕ ГИ Е ОБЛЯКЪЛ ЧОВЕКЪТ, НЯМА СМИСАЛ СА ПИШЕ, ЧЕ СА РОМИ, ТЕ ПОЧТИ СА ОТ ЦАР НА ГОРЕ.
-
ОСОБЕНО СЕГА СЛЕД КРАЖБАТА НА ДИПЛОМАТ НОМЕР № 2 ЕЛЕНА ПОП-ТОДОРОВА ОТ САЩ ПОСОЛСТВОТО НА БУЛГАРИСТЕН, НО СЛЕД ПЪРВИЯ ЕДНО, А КОЙ Е-БЕШЕ ТОЙ, НЯМАМ ПРЕДСТАВА?
-
МОЖЕ БИ ОНОВА ПЕДЕРАС КОПИЛЕ СТЕФАН, ИЗВИНЯВАМ СЕ ПРЕД СЕБЕ СИ, НО ОЗИ СЪМ МУ ЕБАЛ ПУТКАТА МАЙЧИНА ОЩЕ ОТ ГЕРМАНИЯ, КОГАТО МУ ПИСАХ И ТОВА КОПИЛЕ НЕ МИ ОТГОВОРИ. СЕГА СА ГО НАПРАВИЛИ КАНДИДАТ ДЕПУТАТИН-ДА МУ СЕРА У МОЗЪКО ШАШАВИ!
-
ТА РАС-МУКАРЕС, ХАРЕС!
ХАРЕС МИНДЖЕС, ХАРЕС!
АЙ, ДЖА!
-
ТОВА Е ТО ЦИГАНСКА СВАТБА! ВСИЧКИ НАГИЗДЕНИ СЕ МОЛЯТ ДА 30 ЕВРО ДА ГЛАСУВАТ НАЛИ ИЛИ ТОВА ВСЕКИ МЕСЕЦ ИМ Е НОРМАТА!
-
ТРЯБВА ДРУГА СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА, НО НЕ ЩЕ ТЕ ДА МЕ ИЗБЕРЕТЕ МЕН ЗА ЦАР, ЗАЩОТО СЪМ И ГРАЖДАНИН НА ШВЕДСКОТО КРАЛСТВО, ЗА РАЗЛИКА ОТ ЛЪЖЕЦА ОТ МАДРИД

12073

7

Панелен земеделец

29.10 2016 в 10:41

... и през цялото това време на налагана автоцензура и подменени ценности, един малко понабит хуманист гледаше "аристократите от средновековието" и вече точеше пера за защитата им в Хага, Брага и от Баба Яга. А Бащицата и Мамата на народа, вече обгрижили Коледните пенсионери, получаващите минзаплата, че и децата, доведени от родители пред кабинетите на Джипитата, се радваха на успешната стипендиална иновация във възхода на ромския интелектуален потенциал.

11866

6

кумчо вълчо

28.10 2016 в 19:08

Ами като е станало дума за дискриминация, аз ей така само да питам - раздаването на поущтрения/стипендии по етнически критерии не е ли супер-мега-брутална дискриминация?

25665

5

Victimized

28.10 2016 в 18:03

Да, или ако не са бели, понеже тогава може да ги рисувате както си искате, французите ни показаха какво означава неуместна карикатура преди няколко месеца .

11178

4

Крушата

28.10 2016 в 14:54

"Голата истина" е прекалено "уронваща достойнството" и дискриминираща. Ето защо е абсолютно необходимо тя да бъде цензурирана (с изключение на случаи на удавено сирийско дете или отрязана глава на русначе - разбира се).

12688

3

Emil Kasamakov

28.10 2016 в 14:12

"... аристократични облекла от средновековен кралски двор."

Пичове, на картинката виждаме облекла и шапки от 18-19... в краен случай до 17-ти век. Това е само преди 300 години. Не е Средновековие.

Засрамете се, малко - все пак темата на карикатурата е образованието!