Бурка се появи в Бургас веднага след забраната

OFFNews - Бургас Последна промяна на 17 юни 2016 в 18:23 10126 8

Снимка Георги Дракалиев/Фейсбук

Забулената жена в Морската градина на Бургас

Две седмици, след като общинският съвет в Бургас прие промени в Наредбата за опазване на обществения ред, познати като забрана за носене на бурки, в морския град бе забелязана жена с покрита глава и лице.

За случая алармира Георги Дракалиев, който бе и вносител на докладната, с която се забранява да се носи облекло, скриващо лицето.

На необичайната за Бургас картина се натъква вчера в Морската градина негов колега общински съветник, който се обажда на Дракалиев. Той пък сигнализира на звеното УКОРС към общината (т.нар. общинска полиция) и отива на място.

Оказа се една група от 4 души. Само едната жена беше с бурка, изцяло забулена, виждаха се само очите. Мъжът й говореше български език с акцент и придружителите им бяха местни, български граждани“, твърди Дракалиев.

Общинските инспектори обяснили, че има приета наредба, която забранява носенето на подобно облекло и до няколко дни тя трябва да влезе в сила. Жената е мълчала през цялото време. Казали, че е от Дубай, но Дракалиев твърди, че със съпруга й си говорели на български език - настоявали, че тя ще остане тук един месец и че трябва да е с бурка, защото така повелявала религията им.

Съпругът й се държеше доста агресивно. Не спираше да ни прекъсва, апострофира. Ние се държахме възпитано, но имаше граждани наблизо, които не бяха чак толкова толерантни. Един мъж на съседната пейка беше на прага да избухне“, каза още Георги Дракалиев.

Мъжът на забулената жена посочил, че те нямали право да й забраняват да носи бурка и ако я махне – все едно ще остане гола.

Глобите за подобно нарушение са от 500 до 5000 лв, но ще могат да се налагат, след като наредбата влезе в сила.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16193

7

SC

18.06 2016 в 10:53

Не ща жени с намордници да ми загрозяват града. Като искат да си спазват мракобесните повели, да ходят там, където са разрешени.

10352

4

munchо

17.06 2016 в 20:11

И на кого пречи тая жена, та я тормозите бе, страхливи расистки боклуци? Престъпниците се стрелят по дискотеките, а вие тормозите жените с деца в парка, защото си били сложили кърпа над главата?! Как не ви е срам! Боклуци. Заслужавате си всичко детои ви се случва и ще ви се случва в гнусната ви расистка кочина, от която всички нормални хора бягат!

12392

2

sevsev

17.06 2016 в 19:51

Някой предупреждаваше, че забраните ще предизвикат точно появата на бурки. Тази групичка, може би са били сеирджии, но прекаленото внимание към този несъществуващ проблем е на път да създаде проблем. Дано не съм прав!

20374

1

Стринка Минка

17.06 2016 в 18:35

И.. в крайна сметка какъв е финалът?
Или да гледаме другата серия?