Бургазлии се пребориха да има асфалт и на техните улици

OFFNews - Бургас 08 август 2017 в 16:22 3759 0

Част от улиците, които ще бъдат асфалтирани

Жителите на бургаската улица „Батак“, както и съседите им в квартал „Банево“ ще имат повод да отворят шампанско през тази година. Причината – от Община Бургас поеха конкретни ангажименти кога ще бъдат асфалтирани улици, които бяха оставени само с покритие от натрошен камък.

Сагата започва от началото на годината, когато бургазлията Кирил Казаков прави запитване до местната администрация, кога, след като е завършил мащабният ВиК проект, който се реализира в квартала, ще бъдат възстановени улиците. И получава становище, че…  настилката вече е възстановена. Причината е, че в протокола, изготвен преди започване на ремонта, е записано, че улицата не е имало трайна асфалтова настилка. Такава, обаче, е имало и по спомените на хората, които живеят там, и по направената справка в Google Eearth.

В последствие, от Община Бургас казват, че улиците ще бъдат асфалтирани, отделени са и средства за това. Стимул за бързата реакция бе и внесената подписка в общинския съвет, както и заплахите за протест на местните. Опитите и на журналисти, и на самия Казаков да получат информация кога ще се случи това на ул. "Батак", претърпяват неуспех. Единствената конкретика от местната администрация е, че ремонтът ще бъде извършен през 2017 г.

Затова и Кирил Казаков завежда дело за отказан достъп до обществена информация, след като от Община Бургас не му отговарят кога, според календарния план – график, ще бъде асфалтирана улица „Батак“. В съдебно заседание, юрисконсулт на Общината поясни, че в администрацията не разполагали с такъв график. След като през юни съдът разпорежда да бъде предоставена информация, все пак от администрацията изпращат „Списък на улиците в кв. Банево и срок, в който на същите ще бъдат извършени възстановителни работи“, въпреки че в него не са уточнени месеците на извършване на дейностите.

Съгласно списъка - до края на тази година трябва да бъдат възстановени настилките на целите улици „Батак“, „Странджа“ и „Иглика“, както и на „Свобода“ и „Левски“, в участъците между улиците „Михаил Герджиков“ и „Трите сестри“. По улиците вече се работи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков