Протест за паветата на бул. Прага, местят ги на квартални улици

OFFNews 04 юли 2017 в 09:50 9485 4

Граждани сигнализират министъра на културата, прокуратурата и РДНСК за ремонта на столичния бул. Прага, който предвижда паветата в участъка от Петте кьошета до бул. "Пенчо Славейков" да бъдат заменени с асфалт. 

Това съобщиха от инициативата за обществен релсов транспорт. Според тях така се нарушава Закона за културното наследство. Булевардът е посочен поименно в заповед на Вежди Рашидов, упълномощил тогавашния зам. министър, а сега министър на културата Боил Банов за обявяване на всички керамични и гранитни паважни улици в София за недвижима културна ценност от местно значение, твърдят от ИОРТ. 

„Необхидимостта от ремонта е безспорна, но ние настояваме паветата да се пренаредят качествено. Това, което е пропуснато да се направи и до момента, бе да се поставят по цялата дължина на булеварда паветата с
по-малки размери (8-10 см.) на арки, каквито са в частта до бул. Пенчо Славейков”, коментира Георги Статков от инициативата за обществен и релсов транспорт. 

Други проблеми с проекта са свързани и с липсата на яснота какво ще се случи със изключително ценните гранитни бордюри, които струват 5 пъти по-скъпо от бетоновите си аналози. Не е ясно дали на булеварда се предвижда изграждане на велосипедна алея. Има опасения и, че след евентуално асфалтиране, много от кестените ще
изсъхнат, твърдят още от Инициативата. 

Утре от 19 часа е насрочена среща за запазване на паветата по бул. Прага на кръстовището на Петте кьошета. 

Реконструкцията на бул. Прага предвижда и подмяна на канализационната мрежа, настилката, уличното осветление, гранитните бордюри остават, заяви за OFFNews зам.-кметът по транспорта на Столична община Евгени Крусев. На местата, където бордюрите липсват, те ще бъдат подменени с нови, но не бетонни, а пак гранитни, обясни той. Според него няма връзка между състоянието на дърветата - кестените по булеварда, и вида настилка на платното.  

Паветата със сигурност са ценност, те ще бъдат откарани в склада на общината в квартал "Враждебна" и ще бъдат поставени на други вътрешно квартални улици, каза още Крусев. Той даде пример с ул. "Вашнгтон", на която асфалтът се подменя с павета. 

Към момента велоалея на "Прага" няма да се прави, уточни зам.-кметът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

4

случайно прочетох

04.07 2017 в 14:11

Тоя Евгени Крусев защо не си избърше носа и не ходи да асфалтира в Банкя?
Ако иска и в хола да си махне паркета и да сложи асфалт.
Не стига, че отрязаха кестените и усвоиха алеята по бул. Скобелев, а сега и паветата ще махат по бул Прага.
Аман от селташки изпълнения!

42249

2

Denis Rizanov

04.07 2017 в 12:30

Ало, приходящите селяндури, защо "биете" минуси бе? И вие сте прости и тя е проста, ше се разберете! Освен това и тя и вие нямате нищо общо с този град!
Айде мъна, майка ви непоръбена!

42249

1

Denis Rizanov

04.07 2017 в 10:08

Избрахте си селска даскалица за кмет, сега ше търпите!