Брюксел 'в конструктивен контакт' със София за търговията с горива с руски произход

OFFNews 05 декември 2022 в 16:23 1788 0

Лукойл

Снимка БГНЕС

Рафинерията на Лукойл в България ще продължи да получава нефт от Русия по морски път заради допуснатата дерогация при налагането на санкциите на ЕС.

Европейската комисия води разговори с властите в България по повод ограниченията за търговия с руски петрол и отстъпките за София. Това съобщи днес говорител на комисията, без да навлиза в подробности.

ЕС въведе решения, за да възпрепятства възможността Русия да получава високи приходи от продажбата на петрол, с които да финансира войната в Украйна. От днес влезе в сила забраната за внос по море на руски петрол, въведохме и таван за цените, на които в ЕС се доставя петрол. Тези мерки са напълно оправдани заради руските действия, заяви говорителят.

Решихме повече да не внасяме петрол от Русия по море, това решение влезе в сила от днес. Няма значение дали на Русия това й харесва. Решихме също да се наложи ценови таван на петрола, пренасян от Русия с танкери под европейски флаг и с европейски застраховки до държави извън ЕС. Повече ЕС няма да внася руски петрол по море, независимо от цената, добави той.

Говорителят поясни, че ЕК и София са в "конструктивен контакт" по повод отстъпките от санкциите, договорени за нашата страна и обявеното намерение на българското правителство да разреши продължаване на износа на преработен руски петрол до март догодина. Работим за намиране на решение, съобразено със санкциите на ЕС, заяви той. По неговите думи нашата страна се ползва от отстъпки за вноса на руски петрол по море, обвързани с известни условия. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Политолог: Китай източва ресурсите на Русия, има икономически интерес от войната