БНТ се отказа от Евровизия 2014

Вероника Шербанова 22 ноември 2013 в 18:17 5878 9

Елица и Стунджи на сцената на Евровизия Снимка: Eurovision.tv
Елица и Стунджи на сцената на Евровизия Снимка: Eurovision.tv

 

Българската национална телевизия се отказа от участие в конкурса Евровизия 2014. Причината е липса на средства, обясниха от БНТ.

За да бъдат изпратени участници от България на конкурса, трябва да се заплати такса за участие, която се е повишила със 100% спрямо 2005 г., когато беше първото участие. Към това се прибавят разходите за вътрешната селекция и избор на участник, презентирането на песента пред европейска публика, както и всички ефекти и услуги по време на самото участие на сцената по време на конкурса, уточниха от държавната телевизия.

С оглед на предстоящото намаляване на бюджета на телевизията и заради голямото количество разходи за участието в Евровизия, отказът от конкурса ще е първата стъпка от необходимите финансови ограничения, категорични са от БНТ.

Най-големият успех за България на Евровизия до момента е участието ни през 2007 година, когато Елица Тодорова и Стоян Янкулов се класираха на пето място на финала на конкурса с песента „Вода“.

Никой от следващите участници не успя да се класира на финала. В това число влиза и последното българско участие, когато на сцената по време на полуфинала излязоха отново Елица и Стунджи с песента „Само шампиони“. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!